Sajtóinformációk szerint péntekre egy palesztin csoport Gáza melletti kiállást tervez a Külügyminisztérium épülete elé, írja a Hetek

Fotó: Abedin Taherkenareh / EPA / MTI

Hozzáteszik, hogy pont arra a napra, amikor a „Hámász világméretekben mozgósítja a terror, a zsidógyűlölet és a népirtás palesztin zászlót lengető, kefijás támogatóit”.

Mint írják, Budapesten, a Külügyminisztérium előtt mégis most látja fontosnak a csoport, hogy Gáza „bátor” embereivel szolidarítson, és Gázát a büszkeség és az igazság szimbólumának meri nevezni, felszólítva az „ellenállás jogáért” való küzdelemre.

A palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, ám ezek a demonstrációk sehol sem nyerték el a helyi politikusok tetszését. Németországban a hétvégi események után a CDU-s politikusok azt kezdték el pedzegetni, hogy a kettős állampolgársággal rendelkezőktől el kellene venni a német állampolgárságukat. De Ausztriában sem fogadták nagyobb lelkesedéssel a palesztinok gyülekezésének hírét, ahol a fővárosba szerda estére tervezett szimpátiatüntetést betiltották. 

Ugyanakkor nemcsak palesztinpárti, hanem Izrael melletti kiállásra is sor került Budapesten. Novák Katalin köztársasági elnök a Dohány utcai zsinagógában a Mazsihisz szervezésében megtartott, „Veled vagyunk, Izrael” néven meghirdetett szolidaritási istentiszteleten vett részt és emlékezett meg a izraeli események áldozataira.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságot is kerestük kérdésünkkel, hogy engedélyezi-e a tüntetést, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.