Megdöbbentette a német politikusokat, hogy a hét végén több városban Izrael megtámadását ünnepelték palesztin csoportok – írja a Spiegel.

07 October 2023, Berlin: Demonstrators and police forces clash in the Neukölln district. About 50 people gathered in Berlin's Neukölln district late Saturday night for what police said was a pro-Palestinian demonstration. Police checked the people and took appropriate measures, a police spokesman said when asked. Israel has been under attack by the Islamist Hamas since Saturday morning. Photo: Paul Zinken/dpa (Photo by Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Paul Zinken / DPA / AFP

Saskia Esken, az SPD vezetője hétfőn az ARD Morgenmagazin című lapjában azt mondta, ha ilyen terrorcselekményeket ünnepelnek az utcán, az alkotmányos államnak egyértelműen fel kell lépnie ellene. 

Keményebben lépne fel a CDU, a kereszténydemokraták között többen felvetették, hogy vonják meg a német állampolgárságot a kettős állampolgársággal rendelkezőktől.

Carsten Linnemann, a CDU főtitkára szintén a Morgenmagazin című lapban bejelentette, hogy a CDU elnöksége hétfői ülésén tárgyalja az állampolgárság visszavonásának kérdését. „Gondoskodnunk kell arról, hogy a jogállamiság érvényesüljön Németországban” fogalmazott. Roderich Kiesewetter, a CDU külpolitikusa is aggódott amiatt, hogy néhány német állampolgár is részt vett az ünnepségen.

Nem lehet, hogy egy olyan országban, amely a holokausztot okozta, és amelynek több mint hatmillió zsidó lelke szárad a lelkiismeretén, palesztin terroristák tetteit helyeseljék

fogalmazott a CDU-s politikus. 

Nem csak Németországban játszódtak le hasonló jelenetek. A közösségi felületek tanúsága szerint több európai nagyvárosban, így Londonban és Bécsben is voltak spontán megmozdulások, amelyeken az ünneplő tömeg palesztin zászlókat lengetett.

Tovább nő az áldozatok száma

Az MTI szerint időközben már nyolcszázra emelkedett a szombati terrortámadás halálos áldozatainak száma Izraelben.
A sebesültek száma az egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 2506, jelenleg is ápolnak 578 embert, akik közül 157-en életveszélyes és súlyos állapotban fekszenek különböző izraeli kórházakban. 

Ellentmondásos híreket közölt a Walla hírportál az esetleges fogolycsere-tárgyalásokról. Értesülésük szerint katari közvetítéssel Izraelben őrzött palesztin női foglyokért cserébe a Hamász szabadon bocsátaná a Gázai övezetbe hurcolt izraeli nőket és gyermekeket, de egyelőre nincs nyoma az áttörésnek. Egy meg nem nevezett izraeli politikus cáfolta a hírt, szerinte „nincs tárgyalás” a Hamásszal.

Az izraeli biztonsági erők 41 körözött személyt tartóztattak le éjszakai és délelőtti razziákon Ciszjordániában, köztük a Hamász terrorszervezet 29 ciszjordániai tagját. Az akció során fegyvereket és lőszereket foglaltak le. Az egyetemek már vasárnap bejelentették, és hétfőn az állami főiskolák is csatlakoztak az idei tanév első szemeszterének elhalasztásához a háború miatt. A főiskolák maguk döntenek az időpontról, amikor október 22-től megtartják tanévnyitójukat.