Közélet

Puskaporra költ 55 milliárdot Brüsszel, de jut rakétára is

Munkaprogramot fogadott el az Európai Bizottság, amelynek keretében majdnem 200 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek a lőszer- és rakétagyártás felpörgetésére az Európai Unióban. Puskaporra 55 milliárd forint jut.

Puskaport gyártat Brüsszel: az Európai Bizottság felpörgeti támogatásait az európai uniós muníció- és rakétagyártás ösztönzésére. Az ASAP program keretében 500 millió eurót (csaknem 200 milliárd forintot) fordítanának erre a célra 2025-ig – áll a testület közleményében.   

Production,Bullet,For,Automatic,Rifle.,7.62,Mm,Bullet,For,Automatic
Robbanóanyag, puskapor, gránát, rakéta. Az indoklás: Ukrajnának kell a háborúhoz az utánpótlás. Fotó: Shutterstock

Az összeg összesen 1,4 milliárd euró értékű befektetéshez nyújtana ösztönzést. Ez Európai Bizottság először nyújt ilyen formában támogatást az európai védelmi termékek termelői bázisának és a hozzá kapcsolódó ellátói láncoknak, hogy megszüntesse az unió és Norvégia lőszer- és rakétaiparában létrejött szűk keresztmetszeteket, segítse alkalmazkodni „az új piaci trendekhez” és csökkentse a függőségeit. 

A közlemény háttérszakaszában feltárja, hogy az ASAP közvetlen válasz az Európai Tanács felhívására, hogy sürgősen szállítsanak muníciót és rakétákat kérés esetén Ukrajnának, és segítsen a tagállamoknak feltölteni készleteiket.

Puskapor és egyebek: a pénz a következő célokra megy

  • Robbanóanyagokra 190 millió euró (73 milliárd forint)
  • Puskaporra 144 millió euró  
  • Gránátokra 90 millió euró
  • Rakétákra 40 millió euró

Miközben Magyarország és Lengyelország a „jogállamisági vita” keretében politikai indoklás mellett hatalmas nekik járó összegekhez nem jut hozzá az EU költségvetéséből, az ukrajnai háborúra ömlik az uniós pénz, és erre az ASP program támogatásainál nagyságrendekkel nagyobb összegeket készül fordítani az Európai Bizottság.

Két héttel ezelőtt nemzetközi sajtójelentések lebegtették meg, hogy több milliárd eurónyi forrást kaphat meg Magyarország az Európai Uniótól, ha az Orbán-kormány nem akadályozza a jövőben Ukrajna támogatását, illetve Kijev uniós csatlakozását. 

Már az EU pénzeli a legbőkezűbben Ukrajnát, nem az Egyesült Államok

Ukrajna körülbelül 65 milliárd dollárnyi segélyt kapott nyugati partnereitől.

EU-s pénzek: még az idén tízmilliárd euróhoz férhet hozzá Magyarország

Ezúttal nem Navracsics Tibor, hanem az elemzők válaszolták meg, mikor utalhatnak Magyarországnak Brüsszelből.

 

 

 

rakéta Európai Bizottság orosz-ukrán háború lőszer fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek