Közélet

Ismét saját magukat bombázták az oroszok – ezúttal Luhanszk régióban

Egy orosz harci repülőgép véletlenül a megszállás alatt álló Rubizsnye városára dobott bombát. Ez 2024-ben már a második eset, hogy a moszkvai légierő tévedésből egy orosz fennhatóság alá tartozó falvat támadott meg.

Az Oroszország által megszállt luhanszki régióban található Rubizsnye városát bombázta le egy egy orosz gép egy FAB–250-es, nagy robbanóerejű lőszerrel, nem a területet célozva – közölte a Kreml. Ebben a hónapban már másodszor fordul elő ilyen. 

Ukrainian police continue their investigation in Zaporizhzhia
Fotó: Anadolu via AFP

A háború előtt 56 ezer lakosú Rubizsnye Szeverodonyeck városától északra, az orosz határtól mintegy 100 kilométerre található. Az incidensben senki sem halt meg vagy sebesült meg. A közelben élő lakosokat ideiglenesen evakuálták. A mentőcsapatok a helyszínen dolgoztak a robbanófej hatástalanításán, ami arra utal, hogy robbanás nem következett be – írta a The Moscow Times.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy egy orosz vadászbombázónak vészhelyzeti kioldást kellett végrehajtania az általa hordozott robbanószerkezeteken a nyugat-oroszországi Voronyezs régió Petropavlovka települése felett. A balesetnek nem volt emberi áldozata, sem pedig sérültje, de legalább hat lakóház lakhatatlanná vált a becsapódás következtében.  

Az orosz védelmi minisztérium közleménye kiemelte: a vészhelyzeti kioldás kiváltó okait és körülményeit egyelőre nagy erőkkel vizsgálják, az okozott károk felmérése már zajlik, és mindent megtesznek az épületekben keletkezett károk kijavítása érdekében is.

 

orosz háború bombázás Luhanszk
Kapcsolódó cikkek