BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: A magyar kormány támogatja a svéd NATO-tagságot

Orbán Viktor biztosította Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt arról, hogy a magyar kormány támogatja Svédország felvételét az észak-atlanti szövetségbe.

Orbán Viktor miniszterelnök az X közösségi oldalon jelentette be szerdán, hogy telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkrral, akit megerősített abban, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

Jens Stoltenberg, Secretary General of NATO, left, welcomes to Viktor Orban,  President of Hungary, to the NATO Summit in Vilnius. Lithuania. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / AFP

A kormányfő hozzátette, sürgetik a parlamentet, hogy szavazza meg a svéd csatlakozást, és ratifikálja az ország felvételéről szóló döntést. Mint ismert, a török parlament kedden hagyta jóvá Stockholm felvételét az észak-atlanti szövetségbe, így 

a csatlakozáshoz már csak a magyar törvényhozás döntése szükséges.

A magyar kormány már többször jelezte korábban is, hogy támogatja Svédország felvételét a NATO-ba, ám a kérdésben az Országgyűlés mindeddig nem hozott igenlő döntést. A sokáig a semlegesség mellett elkötelezett skandináv állam Oroszország Ukrajnával szemben indított invázióját követően kérte felvételét a katonai szövetségbe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.