Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a török parlament kedd esti döntését, amellyel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását és felszólította Magyarországot, hogy cselekedjen ugyanígy.

Jens Stoltenberg - Stacy Cummings in Brussels
A török parlament kedd este megszavazta a svédek NATO-csatlakozását, így már csak Magyarországon múlik a szövetség bővítése.
Fotó: Anadolu via AFP

Szintén számítok Magyaroroszágra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt

– közölte kedden este a NATO főtitkára.

A NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat

– tette hozzá.

Meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt Orbán Viktor, hogy a NATO-tagságról tárgyaljanak

Ezen a héten szavazhat a török parlament Svédország NATO-csatlakozásáról, így Magyarországnak is lépnie kell az ügyben. Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja várhatóan a csatlakozás ratifikálása mellett fog érvelni, így hazánk maradhat az utolsó nemzet, amelyik blokkolja az észak-atlanti szövetség bővülését. Orbán Viktor a csatlakozás megtárgyalása érdekében meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt.

A török parlament plenáris ülése kedden este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

A ratifikációs okmányt még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia, illetve a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy hatályba léphessen.