A török ​​parlament jóváhagyta Svédország csatlakozását a NATO-hoz, ezzel elhárítva az egyik utolsó akadályátt a szövetség történelmi terjeszkedése elől, válaszul Oroszország Ukrajna elleni inváziójára – fogalmaz a The Wall Street Journal

Turkey and Sweden two flags together textile cloth fabric texture
Fotó: Oleksii Liskonih / GettyImages

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök várhatóan néhány napon belül aláírja a törvényt, így Magyarország az egyetlen NATO-tagország, amely nem hagyta még jóvá Svédország tagságát. A török törvényhozók 287-55 arányban megszavazták a skandináv ország csatlakozását a katonai szövetséghez. 

Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a NATO teljes jogú tagjává váljunk

 – írta az X-en Ulf Kristersson svéd miniszterelnök

A svéd csatlakozással szemben korábban Erdogannak aggályai voltak, miután a török álláspont szerint Stockholm olyan kurdoknak is menedékjogokat ad, akik az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai. Ankara a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe korábban közölte: határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén. Erdogan december közepén mindemellett ahhoz kötötte Svédország NATO-csatlakozását, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá 40 darab új F-16-os amerikai harci repülőgép és alkatrészek eladását Törökországnak. Az amerikai kongresszus eddig még nem hagyta jóvá a harci repülőgépek eladását Törökországnak. 

Budapest és Ankara kivárt

Finnország és Svédország 2022 májusában hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A két ország azután döntött a csatlakozás mellett, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. 

A két ország gyakorlatilag nem volt korábban sem semleges állam, a partnereiként közös hadgyakorlaton is részt vettek, és hírszerzési információkat is cserélnek a szövetséggel. Ez a folyamat 1995-ben kezdődött, amikor csatlakoztak az Európai Unióhoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban közölte: a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni. Hozzátette, azonban hogy 

a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése Oroszországot nem közvetlenül nem fenyegeti, mert Moszkvának „nincs problémája ezekkel az országokkal”.

Finnország csatlakozási kérelmét a magyar parlament tavaly márciusban hagyta jóvá, így az ország áprilisban csatlakozott a NATO-hoz. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont. A kormányfői tárgyalások témája a Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével.  Tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter őszre ígérte, hogy a svéd csatlakozás kérdése az Országgyűlés napirendjére kerül. Az észak-atlanti szövetség minden tagjának hozzá kell járulnia egy új tagország felvételéhez.