Gonzalo Lira amerikai újságíró, akit május 5-én tartóztattak le Ukrajnában „ oroszbarát tézisek” terjesztése miatt, január 12-én halt meg a börtönben - számolt be újságíró barátja az X-en.

 

Tucker Carlson sztárújságíró megerősítve a hírt, felhívta a figyelmet arra, hogy Gonzalo Lira apja jelezte, fia 55 évesen halt meg egy ukrán börtönben, ahol a Zelensky- és Biden-kormányok bírálata miatt tartották fogva. Gonzalo Lira amerikai állampolgár volt, de a Biden-adminisztráció egyértelműen támogatta bebörtönzését és kínzását. Néhány héttel ezelőtt beszéltünk az apjával, aki azt jósolta, hogy fiát megölik.

Az X-en megjelent egy levél is. Alex Rubinstein újságíró megerősítette GonzaloLira halálát, és közzétett egy kézzel írott feljegyzést Gonzalotól, amelyet január 4-én kapott. A posztolók azt kérdezik, van-e Amerikának válasza arra, hogy miért halt meg egy amerikai állampolgár egy ukrán börtönbenorvosi segítség nélkül? Köztudott volt, hogy Gonzalo kettős tüdőgyulladást és tüdőödémát kapott a börtönben, de az egészségügyi személyzet nem kezelte.

Lira január 4-én megjelent levele szerint kettős tüdőgyulladás, valamint légmell és nagyon súlyos ödéma (a test duzzanata) alakult ki nála. Sőt, betegsége október közepén kezdődött, de a börtönvezetés figyelmen kívül hagyta. Lira szerint a tüdőgyulladás tényét csak december 22-én ismerték fel. Aztán azt írta, hogy súlyos légszomjban szenved, minimális aktivitás után egészen az eszméletvesztésig jut de akár csak 2 perces beszéd után elájul.

Gonzalo kézzel írott üzenete szerint a kettős tüdőgyulladása oktober közepén kezdődött, de a börtön figyelmen kívül hagyták. A tüdőgyulladást csak a december 22-i meghallgatáson vették tudomásul. Olyan eljárásra készültek, amely csökkenti a tüdőben kialakuló duzzanat nyomását, amely extrém légszomjat okoz. 

Gonazlo édesapja azt írta, hogy:

Nem tudom elfogadni, ahogy a fiam meghalt. Megkínozták, zsarolták, 8 hónap és 11 nap magánzárkában volt, és az Egyesült Államok nagykövetsége semmit sem tett a fiamért. Zelenskyy diktátor felelős ezért a tragédiáért, Joe Biden szenilis amerikai elnök beleegyezésével. 

 

Lira amerikai újságíró őrizetbe vétele május 5-én vált ismertté. A latin-amerikai videóblogger aktívan kommentálta az ukrajnai eseményeket. Letartoztatták és vádat emeltek ellene, a bíróság pedig elrenelte őrizetbe vételét, majd később óvadék ellenében házi őrizetbe engedték.

Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) szerint júliusban „a blogger megsértette a törvényt, és megpróbált elmenekülni az igazságszolgáltatás elől.” Később a bloggert Kárpátalján őrizetbe vették, és Harkovba vitték, ahol előzetes letartóztatásba került. Decemberben az SZBU-nak be kellett számolnia a blogger letartóztatásának hátteréről és a részletekről, miután amerikai milliárdos követelte, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök magyarázza meg Lira amerikai állampolgár letartóztatását. Musk panaszkodott, hogy a blogger egy ukrán börtönben ült, miközben az amerikai hatóságok több mint 100 milliárd dollárt küldtek Kijevnek.