Közélet

Az orosz-ukrán háború 737. napja – Oroszország készen áll átadni az Il–76-os repülőgép-balesetben meghalt hadifoglyok holttesteit

A január végén lezuhant Il–76-os katonai szállító repülőgépet az oroszországi Belgorod felett lőtték le. Azóta több forrás is megerősítette, hogy az ukrán légvédelem felelős a hadifoglyokat is szállító gép lelövéséért.

Oroszország készen áll átadni Ukrajnának azoknak a hadifoglyoknak a holtesteit, akik a január 24-i Il–76-os repülőgép-balesetben haltak meg. Oroszország szerint a hadifoglyokat szállító gépet az ukrán légvédelem lőtte le, Ukrajna viszont azt közölte, hogy aznapra fogolycserét terveztek.

Fotó: AFP

„Igen, készen állunk átadni a holttesteket” – mondta Tatyana Moszkalkova orosz emberi jogi tisztviselő, hozzátéve, hogy „a holttestek a hatályos eljárások szerint szállíthatók”. A The Kyiv Independent szerint az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov egy február elején megjelent interjúban kijelentette, hogy 

a lezuhant szállítógépen nem voltak ukrán hadifoglyok, ezzel viszont szembemegy a kormány fenti állítása, miszerint aznap fogolycsere történt volna.

Meg nem nevezett amerikai tisztviselők február 8-án azt mondták, hogy valószínűleg az amerikai gyártású Patriot rakétarendszer volt a felelős az orosz Il–76 repülőgép lezuhanásáért. A területvédelemre kialakított Patriot rendszerek egyébként főként ballisztikus rakéták ellen hivatottak védelmet nyújtani, ám az ukránok előszeretettel használjak őket repülők ellen is. Ezenkívül a tisztviselők azt sugallták, hogy a gép fedélzetén feltételezhetően néhány ukrán fogoly volt. 

 

16:06

Tűpontosak az orosz precíziós fegyverek, sorra találják telibe az ukrán célpontokat

16:05

„Nem félünk” – több ezren kísérték végső útjára Navalnijt

14:01

Kőkemény orosz nyomás alatt az ukránok Konsztantyinovka irányában – Csaszov Jarnál elvágták az utánpótlást

A településhez való hozzáférés megnyitja az utat az orosz hadsereg számára, hogy folytassa támadó akcióit, ugródeszkát jelentve Konsztantyinovka irányába.

13:55

Oroszország nem kegyelmez az őrizetbe vett balerinának

Az amerikai–orosz kettős állampolgársággal rendelkező Ksenia Karelinát januárban vették őrizetbe, amikor hazautazott Oroszországba. Az orosz hatóságok szerint hazaárulást követett el azzal, hogy ukrán rászorulóknak adományozott.

hadifoglyok oroszország ukrajna IL-76 háború
Kapcsolódó cikkek