Közélet

Oroszország nem kegyelmez az őrizetbe vett balerinának

Az amerikai–orosz kettős állampolgársággal rendelkező Ksenia Karelinát januárban vették őrizetbe, amikor hazautazott Oroszországba. Az orosz hatóságok szerint hazaárulást követett el azzal, hogy ukrán rászorulóknak adományozott.

Egy szibériai bíróság elutasította a hazaárulás vádjával őrizetbe vett balerina, Ksenia Karelina fellebbezését. A Szverdlovszki Területi Bíróság április 6-ig hosszabbította meg az őrizetet, Karelina jelenleg a jekatyerinburgi börtönben várja a további fejleményeket.

Cinematic,Shot,Of,Beautiful,Ballerina,In,Ballet,Dress,Dancing,In
Fotó: Shutterstock

A BBC szerint a fellebbezést az amerikai–orosz kettős állampolgársággal rendelkező balerina barátja, Chris Van Heerden nyújtotta be. Van Heerden azt mondta barátnőjéről, hogy „egy átlagos amerikai, aki hibát követett el”. A barát szerint a nő büszke volt orosz származására és nem gondolta volna, hogy tettével árthat Oroszországnak. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy egy meg nem nevezett nőt tartóztattak le, miután 2022 februárja óta gyűjtött pénzt az ukrán hadseregnek.

Most az ABC News szerint a szibériai bíróság elutasította a fellebbezést és Ksenia Karelina továbbra is őrizetben marad az április 6-án kezdődő tárgyalásáig, amelyen hazaárulás vádjával kell majd szembenéznie. 

Az orosz balerina akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat, amennyiben elítélik. Az orosz balerina január 2-án utazott haza Oroszországba, és az Egyesült Államok illetékesei február 8-én értesültek a letartóztatásáról. „A bűne az volt, hogy 51 dollárt adományozott egy ukrán jótékonysági szervezetnek – ezért vádolták meg azzal, hogy segített felfegyverezni Oroszország ellenségeit” – mondta a balerina volt férje.

 

balerina oroszország hazaárulás FSZB
Kapcsolódó cikkek