Közélet

Már Amerika is elismeri, hogy Kijev lőtte le az ukrán foglyokat szállító gépet

Ukrajna tehát könnyen lehet, hogy olyan gépet lőtt le, melyen ukrán hadifoglyokat szállított Oroszország, hogy azokat orosz hadifoglyokra cserélje.

A múlt héten egy orosz vizsgálat megállapította, hogy egy Patriot-rakéta lőhette le az Oroszországban január végén lezuhant Il-76-os katonai szállítógépet, melyen az oroszok szerint ukrán hadifoglyok is utaztak, a két ország közötti fogolycserére tartva. Nyilvánosan ugyan nem, de a színfalak mögött már az amerikai tisztviselők is elismerik ezt, igaz, szerintük az oroszok eltúlozzák, hogy mennyi ukrán hadifogoly utazott a gépen.

This grab taken from a handout footage released by the Russian Investigative Committee on January 25, 2024 shows what investigators say is the Russian IL-76 military transport plane crash site in the Belgorod region. Russia on January 25, 2024 opened a "terrorism" investigation over a military plane crash near the border with Ukraine after it accused Kyiv of downing the aircraft, which it said had 65 captured Ukrainian soldiers onboard. (Photo by Handout / RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Investigative Committee" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A lelőtt Il-76-os roncsai. Fotó: AFP

A területvédelemre kialakított Patriot-rendszerek egyébként főként ballisztikus rakéták ellen hivatottak védelmet nyújtani, ám az ukránok előszeretettel használjak őket repülők ellen is. Ez egyébként a Patriotok eredeti rendeltetése volt, ám az Öböl-háború után újragondolták ezeket a rendszereket.

A The New York Timesnak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint Ukrajnának továbbra is érdemes kreatívan használnia a fegyvereket, míg az Il-76-os lelövéséről azt gondolják, hogy Ukrajna legitim, ám hibás hírszerzési információk alapján lőhette le a gépet. 

Az Il-76-osokon ugyanis gyakran szállítanak rakétákat is az oroszok, ami értékes célponttá tette a gépet.

Ugyanakkor az amerikai hadisegély elapadásával a Patriot-rendszerekkel kapcsolatban más kérdések is felmerülnek, ugyanis egyetlen rakéta is 4 millió dollárba kerül. Pedig a légvédelmi rendszerek segítségével Ukrajna számos orosz vadászgépet képes volt lelőni, és az elrettentő erejük is sokat segített.

 

hadifogoly patriot Il-76 háború
Kapcsolódó cikkek