Közélet

Az izraeli háború 194. napja – Izrael tankjai újra bevonultak Gázába, Rafahot pedig nagy légicsapással sújtották

Az izraeli hadsereg földi csapatai olyan pozíciókba vonultak Gázában, melyeket korábban már elhagytak. Izrael eközben nagy légicsapást hajtott végre Rafahban.

Visszavonultak az izraeli hadsereg (IDF) tankjai Gázában, és olyan pozíciókat vettek fel az övezet északi területén, melyeket korábban már elhagytak. Eközben harci repülők légicsapást mértek Rafahban a a palesztinok utolsó menedékhelyére a város déli részén, több ember meghalt vagy megsebesült.

Izrael, izraeli, Irán, iráni, Hamász, Gáza, Gázai övezet
Izrael tankjai visszaszorultak Gázában, Rafahot viszont nagy légicsapással sújtották / Fotó: AFP

A harckocsik benyomultak Bét Hanunba, és körülvettek néhány iskolát, ahol a lakóhelyüket elhagyni kényszerült családok menedéket találtak – közölték a Hamász sajtóorgánumai.

Izraeli katonák az iskolákba és lakóhelyükre utasították a lakosokat, hogy a tankok előre tudjanak haladni. A katonák sok férfit őrizetbe vettek

nyilatkozta egy helyi lakos a Reutersnek. A 60 ezres lakosságú Bét Hanun Izrael egyik első célpontjai között volt, miután a Hamász október 7-én támadást indított. A heves bombázások a nagy részét kísértetvárossá változtatták, ahol már csak romhalmazok vannak. Az elmúlt hetekben több család vissza költözött lakhelyére, miután az IDF elhagyta a területet, most viszont újabb razziákat tartottak, és emiatt a lakosok megint arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat. Közvetlenül éjfél előtt izraeli légicsapás ért egy házat Rafahban: hét ember, köztük gyermekeket is meghaltak, és többen megsebesültek – közölték palesztin egészségügyi tisztviselők. Izrael nem kommentálta a támadást. 

Az IDF X-bejegyzésben megerősítette 

a Hezbollah egyik vezetőjének kiiktatását: Iszmail Juszuf Baz a terrorszervezet part menti szektorának volt a fegyveres vezetője. 

Az Izrael elleni hét végi iráni rakétatámadás során az amerikai haditengerészet egy korábban éles helyzetben sosem használt fegyvert is bevetett, az SM–3 nevű, rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat a Föld légkörén kívül elfogni képes légvédelmi rendszert. A Földközi-tenger keleti részén tartózkodó két romboló – az USS Arleigh Burke és az USS Carney – legalább négy iráni ballisztikus rakétát semmisített meg, ám azt eddig nem közölték, hogy milyen eszközzel.

 

izraeli háború Rafah háború Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek