Közélet

Oroszország négy ukrán hőerőművet is támadott hajnalban

A három ukrán térséget is érintő, hajnali támadásokban legalább egy ember megsérült. Oroszország Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalatának hőerőműveit támadta.

Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült – közölte Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter. Hozzátette, az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, valamint Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták.

Mobile air defense units operate in Odesa region, ukrán, Ukrajna, orosz, Oroszország
Oroszország négy ukrán hőerőművet is támadott hajnalban / Fotó: NurPhoto via AFP

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram-csatornáján közölte, hogy Dnyipróban és Krivij Rihben megsérült több energetikai infrastrukturális létesítmény, és több helyről tüzet is jelentettek. Krivij Rihben jelenleg fennakadások vannak a vízellátásban. Hozzátette, hogy

 az ukrán légvédelem 13 orosz rakétát lelőtt hajnalban.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata azt közölte, hogy négy hőerőművét ért támadás, több berendezésben komoly károk keletkeztek, a támadás következményeinek felszámolása jelenleg is tart. Ukrajna hőtermelésének mintegy 80 százalékát és vízenergia-kapacitásának 35 százalékát veszítette el az orosz invázió kezdete óta.

A hajnali támadásnak voltak áldozatai is,

de erről más részleteket nem közölt a DTEK. Az elmúlt hetek enyhe tavaszi időjárása ellenére az országban villamosenergia-hiány alakult ki, a kormánynak több térségben ütemezett áramszünetet kellett bevezetnie, és külföldről kellett importálnia áramot.

A legújabb amerikai segélyek és fegyverszállítmányok még hosszú ideig biztosíthatják Ukrajna harcképességét, ám az erőszakos sorozások ellenére fogyatkozó emberállomány és az orosz hadsereg alkalmazkodása miatt Kijev számára elérhetetlenné válik a harctéri győzelem. Moszkva a héten apró, de folyamatos sikerekről számol be, a gyors ukrán győzelem pedig elérhetetlen álommá válik Kijev számára.

 

orosz-ukrán háború oroszország energetikai infrastruktúra ukrajna rakétatámadás
Kapcsolódó cikkek