Közélet

Ukrajnai háború: senki sincs biztonságban, feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

A hősi halál szerintük olcsóbb, mint a válóper. Oroszországhoz hasonlóan Ukrajnában is a családi problémák hidegvérű megoldásává vált a hadkötelesség.

Az ukrán Hromadske hírportálnak a hadkiegészítők és a toborzóirodák dolgozói is elmondták, hogy a mozgósítást elkerülőket leggyakrabban saját rokonaik, különösen a feleségek szokták feljelenteni, ezzel „oldva meg” a családi problémákat. Ez pedig a hadsereg megítélését is tovább rontja, amelyre Ukrajnában egyre többen tekintenek büntetőtestületként.

Ukrainian,Recruit,Holds,A,Modern,Protective,Ammunition,-,Bulletproof,Vest ukrajna
Ukrajnában már a családjukban sem bízhatnak a hadköteles férfiak / Fotó: Shutterstock

A toborzók szerint a problémáért elsősorban maguk a hadköteles ukránok felelősek, akik elfelejtik időben megújítani a felmentéseiket, nem teljesítik az ehhez szükséges követelményeket vagy direkt megpróbálnak elmenekülni a hadsereg dolgozói elől.

A sorkatonaság kibővítése óta egyre gyakrabban érkeznek telefonhívások az irodákba, főleg az érintett feleségektől vagy más rokonoktól, hogy feljelentsék bujkáló családtagjaikat.

Felvesszük a telefont, és egy nő pontosan elmondja nekünk, hol találjuk a férjét, és kéri, hogy minél előbb kapjuk el. Rengetegen vannak, akik velünk próbálják megoldatni a családi gondjaikat, vagy bosszút állni családtagjaikon

– nyilatkozta Katerina Hubrij, a Vinnicai megyei toborzási és szociális támogatási központ alkalmazottja, aki szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a hadseregre rengetegen „büntetőtestületként” tekintenek, és ez a morálnak is árt a háborúban álló Ukrajna számára.

A hadkiegészítő szerint a lakosság növekvő ellenszenvének oka a megfelelő kommunikáció hiánya: mint elmondta, „mindenki tisztában van azzal, hogy szükség van emberekre a frontvonalon, de sokan nem hajlandók teljesíteni a kötelességüket”.

Ez a rosszindulat mindenekelőtt a harcokból frissen visszatérő munkatársakon csapódik le, akik a köszönet helyett átkokat és gyűlöletet kapnak a szolgálatukért.

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és szövetségesei üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára. Moszkvában számítottak erre, az oroszok szerint a segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat, és folytatja Ukrajna csődbevitelét”, miközben „még több ukrán halálához vezet majd”.

Ukrajna szankciókkal sújtaná a külföldön tartózkodó hadköteles férfiakat

Ukrajna védelmi minisztere hazahívná a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat, hogy erősítsék az ország hadseregét. Ha ennek nem tesznek eleget, szankciókat vezetnének be ellenük. A védelmi minisztérium sajtófőnöke szerint csak arról van szó, hogy éreztetik velük, mennyire fontos a haza védelme.

 

 

Ukrajna sorkatonaság toborzóiroda feljelentés mozgósítás
Kapcsolódó cikkek