Közélet

Ukrajna szankciókkal sújtaná a külföldön tartózkodó hadköteles férfiakat

Ukrajna védelmi minisztere hazahívná a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat, hogy erősítsék az ország hadseregét. Ha ennek nem tesznek eleget, szankciókat vezetnének be ellenük. A védelmi minisztérium sajtófőnöke szerint csak arról van szó, hogy éreztetik velük, mennyire fontos a haza védelme.

A 25–60 év közötti, külföldön tartózkodó ukrán férfiaknak jövőre jelentkezniük kell az Ukrán Fegyveres Erők toborzóközpontjaiban, ellenkező esetben szankciókat alkalmaznak velük szemben – figyelmeztetett Rusztem Umerov védelmi miniszter csütörtökön, nyugati újságíróknak nyilatkozva.

Fotó: Jakiv Liasenko

„A Németországban élő, katonai szolgálatra alkalmas ukránoknak jövőre meg kell erősíteniük az ukrán hadsereget. Szankciókat fogunk alkalmazni azokkal szemben, akik nem tesznek eleget ennek a követelménynek” – mondta a tárcavezető a német Welt televíziónak és a Bild lapnak, illetve a Politico brüsszeli kiadványnak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett. 

A Welt internetes oldalán emlékeztet arra, hogy az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát akar mozgósítani az orosz invázió visszaverésére. Ennek a lépésnek a pénzügyi és politikai feltételei azonban még nem tisztázottak, Volodimir Zelenszkij elnök pedig érzékeny kérdésnek nevezte a mozgósítást. 

Később Ilarion Pavljuk, a védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek cáfolta, hogy szankciókat kívánnak bevezetni. Aláhúzta, hogy nincs napirenden semmiféle büntetőintézkedés, jogi vagy bármilyen nyomásgyakorlás azokra a hadköteles ukránokra nézve, akik a felhívás ellenére nem térnek vissza a hazájukba. 

Szavai szerint az Umerovval készített interjúban a hangsúly eltolódott, mert csupán arról volt szó, hogy el kell juttatni a külföldön élő ukránokhoz, mennyire fontos a haza védelme.

A hír már azért is érdekes, mert korábban Fedir Veniszlavszkij, az ukrán verhovna rada nemzetbiztonsági bizottságának tagja azt nyilatkozta, hogy nem fogják elővenni azokat a férfiakat, akik külföldre menekültek a kötelező sorozás elől, de később haza szeretnének térni. Akkor azt mondta, hogy a büntetés nem ösztönözné, hanem elriasztaná a külföldön bujkáló hadköteles férfiakat a visszatéréstől.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője közben az Ukrajinszka Pravdának elmondta, hogy az utóbbi időben nem utazott el a korábbinál nagyobb számú 18–60 év közötti ukrán férfi Ukrajnából, éppen ellenkezőleg, decemberben több férfi tér vissza az országba, mint ahányan elhagyták. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a határőrök napi szinten mintegy száz olyan személytől tagadják meg a kiutazást, aki nem felel meg a határátlépés feltételeinek.

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke a Politicónak adott interjújában közölte: a biztonsági szolgálat fokozza tevékenységét az ellenséges vonalak mögött annak érdekében, hogy a háború minél közelebb kerüljön a Kremlhez, és a kiemelt célpontok között szerepelnek orosz hadihajók, katonai bázisok, fegyverszállítási logisztikai folyosók.

Az SZBU célzott csapásokat hajt végre. Minden különleges hadműveletünk egy meghatározott célt követ, és meghozza a maga eredményét. Mindez nehezíti az Oroszországi Föderáció hadviselési képességét Ukrajnában, és közelebb hozza a győzelmünket

– fogalmazott Maljuk. Szavai szerint a különleges szolgálat most azon dolgozik, hogy kiszorítsa az orosz fekete-tengeri flottát a Krímből. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a nemzetközi jognak megfelelően cselekednek. „Az SZBU műveleteinek nagy része Ukrajna területén zajlik, a Donbászban, a Krím félszigeten és a Fekete-tengeren. Ez a mi földünk, és minden lehetséges módszerrel felszabadítjuk a megszállók alól” – hangsúlyozta az SZBU vezetője.

Az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében azt emelte ki, hogy az ukrán csapatok előző nap több mint harminc orosz támadást vertek vissza a dél-ukrajnai herszoni régióban. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg eddigi ukrajnai embervesztesége meghaladta a 350 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 14 orosz harckocsit, húsz tüzérségi fegyvert és 26 drónt.

 

ukrajna sorozás háború szankciók
Kapcsolódó cikkek