Közélet

Így vadászná le Kijev a katonai szolgálat elől bujkáló ukránokat

Az új törvény értelmében, ha egy hadköteles ukrán férfi orvoshoz megy ahelyett, hogy fegyvert fogna, akkor a rendelő előtt ott várják majd a sorozóbiztosok, hogy a frontra vigyék harcolni.

Egy új törvénnyel kutatná fel az ukrán parlament azokat a hadköteles férfiakat, akik megpróbálnak kibújni a sorozás alól.

-New volunteer recruits of the Ukrainian army 'Donbass' battalion sign a military oath during a ceremony of the National Guard unit near the Novi Petrivtsi village not far from Kiev, on June 23, 2014. Some 600 new volunteer recruits of the battalion, mainly representatives of the eastern Donbass region of Ukraine, who followed combat training during three weeks will take part in the military operation against armed pro-Russian militants in the east of the country. Ukraine pressed German Chancellor Angela Merkel and other Western allies today to help end a pro-Russian uprising that has continued to rage in the industrial east despite Kiev's unilateral ceasefire. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: AFP

Ukrajna a nyugati támogatásnak köszönhetően igen jól áll fegyverekkel és felszereléssel, viszont a humán erőforrása nagyon szűkös. A hadműveletek során emiatt kénytelenek sokkal lassabban haladni, hogy minimalizálják a veszteségeket. Hogy legyen elég katonájuk az oroszok elleni harchoz, Kijev mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a hadköteles 18–60 év közötti férfiak számára, hogy kibújjanak a katonai szolgálat alól.

Ennek a törekvésnek a legújabb eszköze egy törvény, amelyet a parlament hamarosan hatályba léptet. Ennek értelmében a sorozóközpontok hozzáférést kapnak az összes állami adatbázishoz és nyilvántartáshoz – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Opening of the recruiting center of the Third Assault Brigade in LvivLVIV, UKRAINE - JULY 22: The recruitment center of the Third Separate Assault Brigade opens in Lviv, Ukraine on July 22, 2023. The recruitment centers of this brigade are already successfully operating in two cities of Ukraine. Lviv became the third city where their recruiting center will operate. Pavlo Palamarchuk / Anadolu Agency (Photo by Pavlo Palamarchuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A törvény lényege, hogy ha egy hadköteles férfi Ukrajnában kicsúszik a sorozók keze közül , ameddig az országban van, addig élnie muszáj. Pénz kell keresnie, orvoshoz kell mennie, kel fizetnie, általánosságban igénybe kell vennie valamilyen állami szolgáltatást. Onnantól, hogy a sorozóközpontok ellenőrzést kapnak ezek fölött az adatbázisok fölött, a bujkáló hadköteles férfiaknak esélyük sem lesz a radaron kívül maradni. Ha kapnak egy bírságot, vagy megjelennek orvosi vizsgálatra, akkor az adataik megjelennek majd valamelyik állami adatbázisban, és a hadsereg egyből tudni fogja, hogy a szolgálat helyett valahol az ország nyugati részén éldegél a hazafi.

Ennek alapján döntöttek úgy a törvényhozók, hogy 

módosítják a sorkatonák, hadkötelesek és tartalékosok egységes állami nyilvántartásáról szóló törvényt, amelynek ezentúl egyik feladata közé tartozik a sorkatonák, sorkatonák és tartalékosok beazonosítása is.

Úgy tudni, hogy a védelmi minisztérium hozzáférést kap a központi választási bizottság, az adó- és migrációs szolgálatok, az egészségügyi, az oktatási minisztérium és a rendfenntartók nyilvántartásához is.

 

sorkatona sorozóközpont Kijev katonai szolgálat hadsereg
Kapcsolódó cikkek