Közélet

Az izraeli háború 209. napja – hamarosan elkészül a gázai móló

Az első szállítmányok heteken belül megérkezhetnek az övezetbe. Szakértők szerint azonban a gázai móló helyett célszerűbb lenne, ha Izrael közúton beengedné a humanitárius segélyeket.

A következő napokra elkészülhet az a gázai móló, amelyet évértékelő beszédében ígért meg Joe Biden amerikai elnök, és melynek célja humanitárius segítség eljuttatása a Gázai övezetbe.

Construction of the floating JLOTS pier in the Mediterranean is underway, gázai móló
Az amerikai hadsereg lassan elkészül a gázai mólóval / Fotó: Anadolu via AFP

Az első szállítmányok Ciprus felől – ahol Izrael átvizsgálja a segélycsomagokat – május közepén érkezhetnek meg leghamarabb, ám a móló legfeljebb őszig üzemelhet, amikor az időjárás változása miatt be kell majd zárni a rögtönzött kikötőt.

A gázai móló nem a leghatékonyabb módja a segélyezésnek

A létesítmény a Pentagon szerint már így is 320 millió dollárba került, ám sokak szerint nem is biztos, hogy szükség van rá. Gázába ugyanis mind az ENSZ, mind az Egyesült Államok szerint kamionnal lenne a legkönnyebb segélyt bejuttatni, és rengeteg megpakolt teherautó várakozik is a terület határán, ám azokat Izrael nem nagyon hajlandó beengedni – írja a Financial Times.

Az izraeli jobboldal tekintélyes része szerint ráadásul nem is lenne szabad addig beengedni a humanitárius segélyeket, amíg a Hamász szabadon nem engedni a még mindig fogságában tartott izraeli túszokat. Ezen véleményüknek pedig 

sokszor a segélykonvojok útjának eltorlaszolásával adnak hangot, ami ellen a hatóságok sem lépnek fel túl határozottan.

A tengeri úton küldött segélyszállítmányok ráadásul félő, hogy nem lesznek sokkal hatékonyabbak, mint a levegőből ledobott csomagok, melyekből sok végzi a vízben, de olyan is volt, amelyik agyonütött palesztinokat.

Az amerikai kikötőbe érkező szállítmányokat a World Food Programme oszthatja szét a terület északi részén, miután az ENSZ palesztinokat segítő szervezetét, az UNRWA-t Izrael nem hajlandó beengedni az övezetbe, mondván, a szervezet számos munkatársa kapcsolatban állt a Hamásszal vagy a Palesztin Iszlám Dzsiháddal, ám Izrael nem bizonyította ezen állításait.

Az ENSZ márciusban arról számolt be, hogy Gázában mesterségesen előidézett éhínség van kilátásban, ám időközben a nemzetközi nyomás hatására történt némi előrelépés, amit kedden Banjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel találkozva Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elismert. Az amerikai diplomata szerdán arról is beszélt, hogy bár az előrelépés valós, azt fel kell gyorsítani és fenn kell tartani.

 

19:24

Fokozza a nyomást Ankara: Törökország leállította kereskedelmét Izraellel

Törökország csütörtöktől leállította az Izraellel folytatott kereskedelmet, ami tovább fokozta a már eleve magas feszültséget az egykori szövetségesek között – ismertette két török tisztviselő. A döntés tovább szélesíti az április elején bevezetett török export korlátozást Izrael ellen. Recep Tayyip Erdogan török elnök már korábban is bírálta Izraelt katonai hadműveletei miatt, az export korlátozás viszont meglehetősen fokozta az két ország közötti ellenszenvet.

18:01

Izrael megtorló csapást mért Gáza belső területeire

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint ismét légi- és tüzérségi csapást mért csütörtökön a Gázai övezet középső részére, a Hamász infrastruktúráját célba véve. Az IDF közleménye szerint ezzel a Hamász egy előző napi támadását torolták meg. Eközben Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon tárgyalt amerikai hivatali kollégájával, Lloyd Austinnal. 

16:58

Blinken: a Rafah elleni offenzíva egy hipotézis

Antony Blinken szerint egyértelmű hogy Izrael hajlandó nagy kompromisszumokat kötni annak érdekében, hogy fegyverszünetet és túszmegállapodást kössön a Hamászszal. Az amerikai külügyminisztert a Rafah elleni offenzíváról is kérdezték, de ő alig akart válaszolni a kérdésre, végül csak annyit mondott, hogy nem foglalkozik „hipotézisekkel”.

ENSZ izraeli háború móló segélycsomag
Kapcsolódó cikkek