Közélet

Az izraeli háború 172. napja - Ejtőernyővel dobtak le 10 tonna élelmiszert Gázában a britek

Többek között lisztet, vizet, rizst, étolajat, konzerveket és csecsemőtápszert tartalmazott az a 10 tonnás segélycsomag, amelyet a brit légierő ejtőernyővel dobott le Gázába. Ez nem az első szállítmány, amelyet Nagy-Britannia eljuttatott a háborús övezetbe, de légi úton eddig nem küldtek támogatást. A repülőgép Jordániából, Ammánból szállt fel.

Nagy-Britannia több mint tíz tonna élelmiszert juttatott be légi úton a Gázai övezetbe. A londoni védelmi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a szállítmányt, amely lisztet, vizet, rizst, étolajat, konzerveket és csecsemőtápszert tartalmaz, a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A400M típusú katonai teherszállító repülőgépe dobta le előző nap ejtőernyővel Gáza északi partvidékén.

Palestinians rush to Gaza coasts to receive humanitarian aid
Ejtőernyővel dobtak le 10 tonna élelmiszert Gázába a britek / Fotó: Anadolu via AFP

A brit légierő most hajtott végre először ilyen műveletet ezzel a repülőgéptípussal. A repülőgép Jordániából, Ammánból szállt fel.

A minisztériumi tájékoztatás szerint 

a szállítmány ledobására kijelölt célterületet az akció előtt és közben is megfigyelés alatt tartották, hogy a segélycsomag közvetlenül a polgári lakossághoz jusson el.

A műveletben a légierő mellett a brit hadsereg katonái is részt vettek.

A londoni védelmi tárca ismertetése szerint Nagy-Britannia korábban is hozzájárult gázai légi segélyműveletekhez: Jordániának és Bahreinnek nemrégiben hatszáz olyan ejtőernyőt adott át, amelyeket légi szállítmányok célba juttatásához lehet használni.

Izraeli hadsereg: 500 terroristát tartóztattak le az al-Sifa kórházostrom során

Egy hete ostromolta meg az izraeli hadsereg a gázai al-Sifa kórházat, ahol már ötszáz terroristát tartóztattak le. Az al-Amal kórházban pedig több mint húsz Hamász-terroristával végeztek.

A brit kormány emellett az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, Ciprussal és az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve dolgozik azon, hogy közvetlen tengeri szállítási folyosót lehessen megnyitni Gáza felé – áll a brit védelmi minisztérium keddi tájékoztatásában.

A tárca szerint a brit hidrográfiai szolgálat a gázai partvonal felmérésének adatait megosztotta amerikai tervezőkkel, elősegítve egy ideiglenes segélykirakó móló létesítését is.

Nagy-Britannia a múlt héten több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott szárazföldi úton a Gázai övezetbe, két hete pedig 150 tonnás segélyszállítmányt állított össze a gázai lakosság számára. Ez a csomag 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet tartalmazott.

A brit kormány mindemellett egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

 

 

16:30

Izrael felállt a katari tárgyalóasztaltól, mostanában nem lesz tűzszünet

Az izraeli küldöttség elhagyta Dohát, miután a Hamász elutasította az ENSZ által jóváhagyott békeajánlatot. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a Hamászt már nem érdekli a tűzszüneti megállapodás és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is több káros határozatot hozott meg. Ugyanakkor több hírügynökség arról számolt be, hogy egy kisebb létszámú Moszad-csapat (izraeli hírszerzés) Katarban maradt, hogy folytassa a tárgyalásokat.

nagy-britannia Gáza segély
Kapcsolódó cikkek