Közélet

Gázai kikötő építését jelentheti be Biden

Az ostromlott övezetbe nem jut elegendő élelmiszer, gyógyszer vagy épp ivóvíz. Amerika ezt nem kívánja tétlenül nézni.

A tervek szerint a magyar idő szerint péntek hajnali évértékelő beszédében Joe Biden egy kikötő építését fogja bejelenteni Gázában, hogy ezzel is megkönnyítsék a segélyszállítmányok eljutását az övezetbe.

Fotó: Saul Loeb / AFP

A tűzszüneti tárgyalások kapcsán pedig azt tudta meg a Reuters, hogy a hathetes tűzszünet azért csúszik, mert a Hamász nem hajlandó szabadon engedni az idős és beteg túszokat. Egy vezető amerikai kormánytisztviselő szerint a tűzszünetre azért is szükség lenne, hogy Gáza népe azonnali segítséghez juthasson. A Hamász ugyanakkor Izraelt vádolja a fegyvernyugvás késésével, mondván a zsidó állam nem hajlandó befejezni offenzíváját és visszavonni csapatait.

Az ideiglenes kikötő építéséről azután született döntést, hogy az ENSZ többször is éhínségre figyelmeztetett a térségben, 

miközben az Izrael mellett álló Bident egyre több kritika éri a demokrata szavazók részéről. Gáza jelentős része megsemmisült a háborúban és sokan fedél nélkül maradtak, de az egészségügyi ellátás is szinte megszűnt az enklávéban.

Bár újabban Izrael több segélyszállító kamiont enged át, ez még mindig messze van az elegendőtől, így az Egyesült Államok a levegőből dob le segélycsomagokat. A kikötő azonban nagyobb hajókat is képes lesz fogadni, amelyek élelmiszert, vizet, gyógyszereket és ideiglenes szállásokat is szállítanak majd.

A kikötő felépítése hetekig tarthat, az oda érkező szállítmányokat Ciprusról indítanák, amit Izrael így meg tudna vizsgálni, mielőtt azok eljutnának Gázába.

 

izraeli háború Izrael Egyesült Államok segélyszállítmány Hamász
Kapcsolódó cikkek