Közélet

Ukrajna nyáron kaphatja meg az első F-16-os vadászgépeket

Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium vállalta, hogy F–16-osokat küld Ukrajnának. Az F–16-osok pilótáit és a földi személyzetet a nyugat-európai országok már hónapok óta oktatják.

Kijev arra számít, hogy június–júliusban megkapja első F–16-os vadászrepülőgépeket nyugati szövetségeseitől – mondta a Reutersnak egy névtelenségét kérő , magas rangú ukrán katonai forrás. Ukrajna amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőgépeket kért, mivel keleti szomszédunk így ellensúlyozni tudja Oroszország légi fölényét a több mint két éve tartó háborúban.

European F-16 Training Center for Ukraine opens in Romania
Ukrajna már nagyon várja a gépeket / Fotó: Keigo Sakai

Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium vállalta, hogy F–16-osokat küld Ukrajnának. A légierő szóvivője a héten azt mondta, hogy néhány ukrán pilóta befejezte a kiképzést, így tudják vezetni a harci gépeket. A pilótákat és a földi személyzetet a nyugat-európai országok már hónapok óta oktatják.

Az ukrán hadseregnek eddig viszonylag kis számú, szovjet korabeli repülőgépflottára kellett támaszkodnia, miközben Oroszország folyamatosan fejleszti légierejét. A lehetséges nyári szállítmányokra az orosz erők ukrajnai térnyerése közepette zajlik: az orosz hadsereg sorra foglalja el a kelet-ukrajnai városokat és falvakat. 

Az elemzők szerint Oroszország a nyár elején újabb nagyszabású offenzívába kezdhet az egyre fogyatkozó ukrán hadsereg ellen. Sőt, Németország már háborús lázban ég: a Bild szerint Putyin már eldöntötte, hogy támad. A népszerű lapban szinte mindennapossá vált a figyelmeztetés az orosz veszélyre.

Orosz hackerek elintézték, hogy az ukránok is a moszkvai katonai díszszemlét nézzék

Orosz hackerek feltörték több ukrán és lett tévécsatorna műholdjelét csütörtökön, amelyek így a moszkvai győzelem napi katonai díszszemlét közvetítették – közölte Ivars Abolins, a lett médiafelügyelet vezetője. A tisztségviselő szerint Lettországban a Balticom internet- és televíziós műsorszolgáltatót érte támadás. Ukrajnán kívül lett tévécsatornákat is érintett a hackertámadás, valamint több orosz régióból is jelentettek hasonló támadásokat.

 

 

F-16 F-16 vadászgép vadászgép Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek