Közélet

Tovább nyomulnak az orosz erők: elfoglalták Szemenovkát

A hétvégi előrenyomulás után Moszkva csapatai elfoglalták Szemenovkát. Az orosz erők jelentős fölényben vannak az ukránokkal szemben.

Az orosz csapatok elfoglalták Szemenovka falut – jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Ezenkívül az orosz egységek négy ukrán dandárt is legyőztek Donyeck különböző régióiban.

202304UkraineDonbassTchassivYarSoldiers from the 57th Ukrainian Infantry Brigade, tasked with air defence over Chassiv Yar, wait near a trench as Russian bombing rains down in the vicinity. Chasiv Yar, Ukraine, 9 April 2023.?Charges de la defense aerienne au-dessus de Tchassiv Yar, des soldats de la 57eme brigade d’infanterie ukrainienne patientent a couvert, dans une tranchee, alors que des bombardements russes ciblent leur position. Tchassiv Yar. Tchassiv Yar, Ukraine, 9 avril 2023. (Photo by Antoni Lallican / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az orosz erők elfoglalták Szemenovkát / Fotó: AFP

Ukrajna a hét végén nagyot hibázott egy csapatfrissítés alkalmával, ezért tovább romlott a fronton az ukránok helyzete. Emiatt az orosz csapatok könnyen áttörték a frontvonalat, és előrenyomultak Berdicsi Szemenovkától és Novomihajlovkától nyugatra.

Az elmúlt 24 óra alatt Donyeck területén Oroszország tíz ellentámadást vert vissza,

melyeket ukrán dandárok rohamcsoportjai és a 78. különálló légi rohamezred kezdeményezett – írja a Vedomosti. Az ukránoknak három faluból is vissza kellett vonulniuk, az oroszok nagy fölénnyel támadták őket. Olekszandr Szirszkij vezérezredes nyilatkozata szerint Kijev abban reménykedik, hogy amint át tudják venni az amerikai fegyvereket a nemrég jóváhagyott 61 milliárd dolláros segélyből, stabilizálni tudják a helyzetüket. Az ukrán elnök vasárnap tárgyalt az Egyesült Államok képviselőházának kisebbségi vezetőjével:

Zelenszkij hangsúlyozta a Patriot légvédelmi rendszerek fontosságát és szükségét. 

Volodimir Zelenszkij újra felszólította nemzetközi partnereit, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállítást, mert ezek nélkül nem tudják megtartani állásaikat és nem tudják „megzavarni az orosz tervet”.

 

orosz-ukrán háború oroszország ukrajna Donyeck
Kapcsolódó cikkek