Közélet

Az orosz-ukrán háború 804. napja – Lehallgatókészüléket találtak a lengyel kormány tárgyalótermében

A lengyel titkosszolgálat poloskát talált a kormány egyik tárgyalótermében. A lehallgatókészüléket vizsgálják, próbálják visszafejteni az eredetét. Nagy valószínűséggel az oroszok kémkedtek a lengyel kormány után. Európában az elmúlt hónapokban több orosz kémet is letartóztattak.

Orosz kémek bepoloskázhatták a lengyel kormány tárgyalótermét. Május 7-én találták meg az elrejtett lehallgatókészüléket – közölte a lengyel biztonsági szolgálat.

Special,Agent,Listens,On,The,Reel,Tape,Recorder.,Officer,Wiretapping
lehallgató készülék
Lehallgatókészüléket találtak a lengyel kormány tárgyalótermében / Fotó: Shutterstock

A Kyiv Independent arról írt, hogy az elmúlt hónapokban több európai országban is tartóztattak le feltételezett orosz kémeket. Lengyelország mellett Németországban, Észtországban és Ausztriában is volt erre példa. Ez arra enged következtetni, hogy nagyon kiterjedt az orosz kémhálózat Európában.

Lengyelország az egyik legfontosabb közvetítő Ukrajna és a Nyugat között. A fegyverszállítmányok is főleg innen érkeznek Kijev felé. A lengyel hatóságok korábban lekapcsoltak egy orosz kémcsoportot, amely a katonai szállítmányok áramlását akarta megakadályozni.

Titkosszolgálati eszközökkel hoznák Európába a háborút az oroszok

Csúcsra pörgették a munkát az orosz szolgálatok , de nemcsak trollfarmokra és dezinformációra kell most gondolnunk, hanem robbantásokra és gyújtogatásra is. Noha az Ukrajna elleni támadás után több száz diplomáciai fedésben dolgozó orosz kémet küldtek haza, úgy tűnik az orosz szolgálatok mára ismét megvetették a lábukat Európában.

A biztonsági szolgálat szóvivője, Jacek Dobrzynski elmondta, hogy a poloskát szétszerelték és zajlik a vizsgálata, hogy visszafejtsék az eredetét.

A lengyel Rzeczpospolita írta meg 2023 októberében, hogy Andrzej Duda lengyel elnök hivatali autójában is találtak lehallgatókészüléket.

 

14:17

Putyin titkos palotája: rejtett kamerás felvétel szivárgott ki az orosz elnök állítólagos luxusotthonáról

Újabb videó készült titokban Vlagyimir Putyin féltve őrzött palotájáról – ezt az orosz elnökkel szemben közismerten kritikus Meduza nevű portál hozta nyilvánosságra. Talán nem véletlenül éppen aznap, mikor az újonnan választott elnököt beiktatják hivatalába.

A titkos rejtekhelyről nem először jelennek meg felvételek: 2021 januárjában az azóta a börtönben meghalt Alekszej Navalnij és a Korrupcióellenes Alapítvány dokumentumfilmet készített Putyin dácsájáról. Ennek létezése 2010 óta ismert a szélesebb nyilvánosságban, amikor Szergej Kolesnyikov informátor nyílt levélben hívta rá fel a figyelmet, amit el is küldött Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnöknek.

Európa kémcsoport lehallgató készülék lengyel
Kapcsolódó cikkek