Közélet

Németország hazarendelte Moszkvából a nagykövetét

A német kormányt ért kibertámadások miatt hívták haza konzultálni Lambsdorffot.

Németország hazahívta konzultációra oroszországi nagykövetét, miután Berlin azzal vádolta Moszkvát, hogy kibertámadásokat indított védelmi és légi közlekedési cégei, valamint kormánypártja ellen – közölte hétfőn a külügyminisztérium szóvivője. Berlin kiberkémkedésnek nyilvánította a moszkvai GRU katonai hírszerző ügynökséghez köthető csoportnak, az APT28-nak a tevékenységét.

Russia Foreign Ministry summons German ambassador Alexander Graf Lambsdorff
Németország hazarendelte Moszkvából a nagykövetét / Fotó: Anadolu / AFP

Lambsdorff a diplomácia protokoll szerint egy hétig fog Berlinben tartózkodni, miután visszautazik Moszkvába. Az orosz külügyminisztérium és Oroszország berlini nagykövetsége nem reagált azonnal a hírre. Berlin közölte, hogy

a két éve indult támadások az országot kormányzó szociáldemokratákat, valamint a logisztikai, védelmi, repülési és informatikai szektor vállalatait célozták. 

Biztonsági okokból nem közölt részleteket az okozott károkról – írja a Reuters. A német hatóságok szerint az APT28 kihasználta a Microsoft Outlook egy akkor még ismeretlen biztonsági rését, hogy feltörje az e-mail-fiókokat. A támadások más országokat is érintettek, köztük a Cseh Köztársaságot, Litvániát, Lengyelországot, Szlovákiát és Svédországot.

A külügyminisztérium hozzátette, hogy Németország nem fogja képviseltetni magát Vlagyimir Putyin keddi orosz elnöki beiktatásán.

Április elején kibertámadás ért több német szövetségi intézményt. Az akkori közlés szerint oroszbarát csoportok indíthattak túlterheléses támadást több német állami informatikai rendszer ellen. Berlinben például a tartomány történetének legnagyobb szabású támadását regisztrálták a szenátus – a helyi kormány – oldalai és a Berlin.de kormányzati portál ellen.

 

kibertámadás Németország moszkva orosz-ukrán háború nagykövet
Kapcsolódó cikkek