BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin: Oroszország jelenleg nem tervezi Harkiv elfoglalását

A harkivi régióban zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása az ukrán fél által lőtt orosz régiók védelmében, a város elfoglalása pedig nincs napirenden – számolt be róla Vlagyimir Putyin orosz elnök egy videóban az orosz sajtónak válaszolva. Kész a megállapodásra is, ám a júniusi svájci tárgyalásokra Moszkvát meg sem hívták.

Oroszország „mai állás szerint” nem tervezi Harkiv város elfoglalását, a harkivi régióban zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása az ukrán fél által lőtt orosz régiók védelmében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Harbinban az orosz sajtónak válaszolva.

Putyin szerint a Harkiv megyében támadó orosz csapatok szigorúan a terv szerint haladnak / Fotó: AFP

„A határmenti területeken, köztük Belgorodban is, lakónegyedeket lőttek és sajnos továbbra is lőnek. De hiszen ott civilek halnak meg! Ez nyilvánvaló. Közvetlenül a városközpontot, a lakónegyedeket lövik. Nyilvánosan kijelentettem, hogy ha ez így folytatódik, kénytelenek leszünk egy biztonsági övezetet, egészségügyi övezetet létrehozni. Ezt tesszük” – mondta.

Putyin szerint a Harkiv megyében támadó orosz csapatok szigorúan a terv szerint haladnak, és jelenleg nincsenek tervek Harkiv elfoglalására.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy legitim elnök marad-e Volodimir Zelenszkij, miután május 20-án lejár a mandátuma, Putyin azt mondta, hogy erre elsősorban Ukrajna alkotmánybíróságának, az ország politikai és jogi rendszerének kell választ adnia. Megjegyezte, hogy Oroszország számára nem mindegy, kivel írhat alá fontos egyezményeket.

Megerősítette, hogy kész a megállapodásra, ugyanakkor kétségbe vonta Kijev és nyugati partnerei arra irányuló próbálkozásainak épeszűségét, hogy diktálják Moszkvának a béketárgyalások feltételeit. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország hajlandó lett volna megegyezni, de Ukrajna 2022 tavaszán „kidobta” az isztambuli tárgyalások eredményeként született, parafált dokumentumot, amint az orosz csapatokat visszavonták Kijev mellől.

Természetesen a harctéren kialakult realitásokból fogunk kiindulni. Ez magától értetődő

– mondta. Beszélt arról is, hogy amit Ukrajna nem ért el azzal, hogy a harctéren eredménytelenül próbált meg győzelmet kicsikarni, nem fogja elérni a Svájcban összehívandó konferencia által megfogalmazott ultimátummal sem. Arról, milyen feltételek mellett venne részt Oroszország ezen a tanácskozáson, rámutatott, hogy erről nincs értelme beszélni, mert 

Moszkva nem kapott meghívást az eseményre.

Orosz sikerek a harkivi régióban

Az orosz hadsereg aktívan előrenyomul a harkivi régióban – számolt be róla a Ria Novosztyi portál. Az orosz védelmi minisztérium május 12-én jelentette be Boriszovka, Ogurcovó, Pletenyevka, Pilnaja és Sztrelecja települések felszabadítását. Hétfőn vált ismertté, hogy a hadsereg átvette az irányítást Gatiscse, Krasznoe, Morokhovec és Oleynikovo városok felett.

Kedden a harkivi régió adminisztrációjának vezetője, Vitalij Gancsev úgy nyilatkozott, hogy az orosz fegyveres erők már ellenőrzik Volcsanszk nyugati és északi részét. Az ukrán fegyveres erők vezérkara pedig elismerte, hogy az ukrán egységek kénytelenek kevésbé előnyös pozíciókat felvenni a térségben, vagyis visszavonulni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.