A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) vasárnap közzétett felmérésének eredménye szerint számos iparvállalat csökkenti a termelést az energiaárak emelkedésére reagálva – számolt be a Handelsblatt cikke alapján a Reuters. A felmérésben Európa legnagyobb gazdaságának 3500 vállalata vett részt, és 16 százalékuk fogta vissza a termelést, vagy részben beszünteti üzleti tevékenységét. 

Ezek riasztó adatok. Megmutatják, hogy a tartósan magas energiaárak mennyire megterhelőek 

– kommentálta az eredményt Peter Adrian, a DIHK elnöke.

09 July 2022, Bavaria, Stein: Clouds pass over the Uniper gas-fired power plant in Gebersdorf during the morning blue hour. Germany's gas importer Uniper is facing a multi-billion euro bailout from the federal government. After the Bundesrat approved the amendment to the Energy Security Act on Friday, Uniper submitted an application for government stabilization measures. Photo: Nicolas Armer/dpa (Photo by Nicolas Armer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Nicolas Armer / DPA Picture-Alliance via AFP

Oroszország ukrajnai inváziója súlyos problémát jelent a kormányok és a vállalkozások számára Európa-szerte, mivel megugrottak az energiaköltségek, és az Északi Áramlat-1 vezeték újraindítása ellenére nem múltak el az akut gázhiánytól való félelmek.

Németország különösen nagymértékben függ az orosz gáztól, amely táplálja exportvezérelt gazdaságát, és biztosítja az otthonok melegét.

Az ország azonban készül az orosz szállítások lehetséges teljes leállítására, amennyiben Moszkva a gázfegyver bevetésével reagál az invázió miatt bevezetett nyugati szankciókra. Berlinben ellátási vészhelyzeti tervet dolgoztak ki, amelynek három szakasza közül a második, riasztási fázisa van érvényben.

A DIHK már korábban figyelmeztetett, hogy az orosz gáz nélkül gazdasági összeomlás jöhet, júliusban pedig már csökkenésnek is indult a német gazdaság teljesítménye. Az országban az ipar a legnagyobb földgázfelhasználó, 37 százalékos részaránnyal.