Az sem kizárható, hogy az ipari szereplők gázvásárlásait korlátoznunk kell – reagált az újságírói kérdésére Robert Habeck, hozzátéve, hogy reméli: a gázkvóták bevezetésére sosem kerül sor. A német gazdasági miniszter erről azt követően beszélt, hogy csütörtök délelőtt bejelentette: a berlini kormány életbe lépteti a vészhelyzeti gázterv második, riasztási fázisát. A német kormány bejelentése egy nappal azután érkezett, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója figyelmeztetett: Európának fel kell készülnie arra az eshetőségre, ha az orosz gázt teljesen leállítják. Fatih Birol szerint ha továbbra is olyan lassan jön az orosz földgáz Európába, ahogy az elmúlt egy hétben, akkor az európai tárolók tél előtti feltöltése is veszélybe kerülhet. Az IEA igazgatójának figyelmeztetéséről itt írtunk részletesen: 

Nincs messze a földgáz porciózása Európában, figyelmeztet az energiaügynökség

Európának haladéktalanul el kell kezdenie a felkészülést arra az eshetőségre, hogy a télre teljesen leállnak a földgázszállítások Oroszországból – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Március vége óta válsághelyzet van érvényben Németországban

Németország még március végén léptette életbe a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a berlini gazdasági minisztériumban felállítottak egy a szolgáltatókkal közös válságstábot, amely azóta is folyamatosan szemmel tartja az ellátási helyzetet. Habeck most a válságstáb javaslatára kihirdette a válsághelyzet második, riasztási fokozatát (a harmadik, legmagasabb a vészhelyzeti fokozat – a szerk.). 

08 March 2022, Saxony-Anhalt, Bad Lauchst‰dt: David Scheller, site foreman, walks along the compressor of VNG AG's underground gas storage facility. The storage facility combines the storage types cavern and pore storage. Here, the gas is stored either in large cavities (caverns) in the salt dome or in porous rock. The fill level of all the company's storage facilities is 25 percent, which is typical for the season. Scientists believe that a short-term supply stop of Russian gas would be manageable for the German economy. However, this would require more liquefied gas to be procured on the world market. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Robert Habeck még szerdán figyelmeztetett, hogy Németországnak fel kell készülnie az orosz gázszállítások további csökkenésére. Moszkva már a múlt héten visszafogta az Európába irányuló fővezetéken a szállítást.
Fotó: Jan Woitas / dpa Picture-Alliance via AFP

 

A válsághelyzet első fokozatát azután hirdették ki Berlinben, hogy Oroszország a Kreml által barátságtalannak minősített országokat arra kötelezte, hogy euró illetve dollár helyett rubelben fizessenek az orosz gázért. Erről akkor itt írtunk bővebben: 

Kész a forgatókönyv: így biztosítanák az orosz gázszállítások folyamatosságát

Olaf Scholz kancellár szóbeli garanciákat kapott Vlagyimir Putyin elnöktől arra, hogy Németország – és a többi "barátságtalan" európai ország is – ezután is fizetheti euróban a gázszámláját.

Mit jelent a második, riasztási fokozat?

A földgázellátási válsághelyzet második fokozatát akkor léptetik életbe, ha olyan súlyos zavar lép fel Németország gázellátásában, vagy olyan mértékben megnő a kereslet, hogy piaci alapú lépésekkel már nem biztosítható a kereslet kielégítése. A riasztási fokozat  életbe lépésével a németországi földgázszolgáltatók elvi lehetőséget kapnak a kormánytól, hogy megemeljék a gáz fogyasztói árát. Az áremeléseket a szövetségi gáz- és áramhálózat üzemeltetőjének, a Bundesnetzagenturnak minden esetben engedélyeznie kell.  A gáz fogyasztói árának emelésétől a válságstáb azt reméli, hogy rövid távon csökkenti a gázkeresletet, amire azért volna szükségük a németországi szolgáltatóknak, hogy a tél beállta előtt elegendő tartalékot tudjanak felhalmozni a tárolókban.

A riasztási fázis kihirdetése után elkezdik a szénerőművek felkészítését az újraindulásra. A német kormány ugyanis azt tervezi, hogy az ország szénerőműveit indítja újra, ha az ellátási veszély fokozódik. Németország gázellátása azután került komolyabb veszélybe, hogy a Gazprom csaknem két hete jelentős mértékben csökkentette az Északi Áramlat I vezetéken át továbbított földgáz mennyiségét. Erről akkor mi is beszámoltunk:

Az oroszok lecsavarták a gázcsapot: Németország 40 százalékkal kevesebbet kap

Az Északi Áramlat I-en érkező földgáz mennyisége keddtől a korábbi 40 százalékára esik vissza – jelentette be a Gazprom.

A német ipari szereplők gázvásárlásait már idén nyártól egy új, aukciós rendszerben bonyolítják – jelentette be Habeck, aki elmondta azt is: ezzel szeretnék arra ösztönözni az ipari szereplőket, hogy takarékoskodjanak a földgázzal.

A harmadik, vészhelyzeti fokozat életbe lépése azt jelentené, hogy korlátozzák az ipari szereplők gázvásárlásait, abban a reményben, hogy a kínálat szűkössége ellenére is biztosítani tudják a lakossági fogyasztók gázellátását.