A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az orosz gázszállítások teljes kiesése esetére. Peter Adrian elnök elmondta, hogy a kamara nem zárja ki, hogy ilyen esetben a téli hónapokban akár két számjegyű százalékos gazdasági teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet.

Néhány hónapon belül összeomolhat a gázellátásunk.

Állami tőkeinjekcióval segítenék ki a németek a bajba jutott energiacégeket

Ámenetileg tulajdonrészt is szerezhet az állam a támogatott vállalatokban, a cél a gazdasági összeomlás elkerülése.

German,Different,Tax,Declaration,Blank,Forms,-,Anlage,Eur,,Anlage
Fotó: Shutterstock

Sajnos azzal a forgatókönyvvel is számolnunk kell, hogy a karbantartási leállás után, július 21-től egy ideig nem érkezik gáz az Északi Áramlat 1.-ből. Ez katasztrófa lenne.

A tervezett németországi cseppfolyósítottföldgáz-terminálok (LNG-terminálok) csak a télre lesznek üzemképesek hívta fel a figyelmet.

Az Északi Áramlat 1. balti-tengeri vezeték éves karbantartása hétfőn kezdődik, általában tíz napig tart, és sokan amiatt aggódnak, hogy Oroszország nem fogja újra megnyitni a gázcsapot.

Gáz nélkül sok vállalatnak le kellene állítania a termelést, és akkor olyan gazdasági visszaesést fogunk látni, amely nagyon különbözik attól, amit a pénzügyi válság idején tapasztaltunk 

vélekedett a kamara elnöke.

Három évtizede nem látott mélységbe került a német gazdaság

A német szabályozó hatóságok a súlyos gazdasági visszaesést az ipar alapját képező orosz gázszállítások kiesésével kötik össze.