Nemzetközi gazdaság

Rákapcsolódtak az orosz áramhálózatra az elcsatolt ukrán területek

Oroszország a Krím félsziget mellett Herszont és Zaporizzsját is rákötötte a hálózatára. Az elcsatolt területek függetlenedtek az ukrán áramellátástól.

Befejeződött a Krím félsziget és Oroszország villamosenergia-hálózatainak integrációja, így biztosított a terület áramellátása – jelentette be csütörtökön Jevgenyij Grabcsak, Oroszország energiaügyi miniszterhelyettese – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Rákapcsolódtak az orosz áramhálózatra az elcsatolt területek
Rákapcsolódtak az orosz áramhálózatra az elcsatolt területek.
Fotó: AFP

Grabcsak videókapcsolaton keresztül vett részt három krími alállomás beüzemelésén.

Kijelenthetjük, hogy a Krím félsziget és Oroszország többi része áramellátó rendszerének teljes integrációja befejeződött. Erőfeszítéseknek köszönhetően független áramellátást tudunk biztosítani Oroszország új területeinek, a herszoni és zaporozzsjai területeknek is

– nyilatkozta Grabcsak.

Moszkva álláspontja szerint Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régió megszállt területei  Oroszország részévé váltak. A csatlakozás átmeneti időszaka 2026. január 1-jén zárul, a régióknak addig kell megoldaniuk az integrációt az orosz gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe, valamint a hatóságok rendszerébe.

Az oroszok korábban két helyreállított távvezetéket indítottak el a Krímben, amelyek összekötik a helyi villamosenergia-rendszert a Herszoni és a Zaporozzsjai régióval.

Az áramtermelő kapacitás így nagyjából 600 megawatt lesz.

A szóban forgó vezetékeket 2015. november 22-én robbantották fel az ukránok, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet. A félsziget áramellátó rendszere elszigetelt üzemmódra váltott, szükségállapotot vezettek be, és gördülő áramszüneteket kezdtek alkalmazni.

A helyzet azt követően stabilizálódott, hogy beindították a Kubanból a Kercsi-szoroson átvezető 400 megawattos energiahidat. Következő lépésként pedig beindították a szevasztopoli Balaklava és a szimferopoli Tavricheszkaja erőművet.

Orosz rakétazápor zúdult csütörtökön Ukrajnára, Kijevet is eltalálták

Az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki Ukrajnára csütörtökön, több nagyvárost is eltaláltak. Ez volt a legnagyobb rakétatámadás december 16. óta. Találat érte Kijevet, valamint a nyugat-ukrajnai Lviv várost is.

 

Ukrajna áramellátás hálózat Oroszország Krím
Kapcsolódó cikkek