Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket.

Russian President Vladimir Putin Hosts Ceremony With Separatist Leaders Of Ukrainian Regions After Referendum
Fotó: Contributor / Getty Images

A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott.

A négy elfogadott szerződés értelmében az Oroszországi Föderáció új jogalanyainak

a 2026. január 1-jéig tartó átmeneti időszakban kell megoldaniuk az orosz gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe, valamint a hatóságok rendszerébe való integráció kérdéseit,

beleértve azokat is, amelyek a katonai szolgálatra vonatkoznak.

Az orosz törvények az érintett régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásuk napjától, vagyis a csatlakozási szerződések szeptember 30-i aláírásától léptek hatályba. Herszon és Zaporizzsja megye jogszabályai nem alkalmazandók, ha ellentétesek az orosz alkotmánnyal.

Változások jönnek az új orosz területeken

A négy területen Ukrajna és más országok állampolgárait, valamint a hontalan személyeket orosz állampolgároknak ismerik el, kivéve azokat, akik egy hónapon belül kinyilvánítják, hogy meg kívánják tartani a jelenlegi állampolgárságukat, vagy hontalanok akarnak maradni. A régiók külföldön tartózkodó állampolgárainak Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes szerint egy hónapjuk van arra, hogy állampolgárságot váltsanak, ugyanúgy, ahogy ez a Krím 2014-ben történt elcsatolása idején volt.

Moszkva azt sem tudja, hogy mekkorák az elcsatolt régiók, de a fenntartásukra van pénz

Konzultációt tartanak a megszállt területeken élőkkel a határok pontos meghatározása érdekében.

Oroszország a szerződés értelmében az érintett régiókban minden népcsoportnak garantálja az anyanyelv megőrzésének jogát, valamint a nyelvtanulás és -fejlesztés feltételeinek megteremtését.

A csatlakozás kapcsán számos érdekes részletet is közölt a TASZSZ orosz hírügynökség. Az anyagból kiderült, hogy A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság az Oroszországhoz való csatlakozást követően is megtarthatja köztársasági státusát, és az orosz lesz a hivatalos nyelve.

A Herszoni és Zaporizzsjai területet a csatlakozást követően is régióknak fogják nevezni, és itt is az orosz lesz a hivatalos nyelv. A köztársaságok és régiók határai ugyanazok lesznek, mint amelyek létrehozásuk és Oroszországhoz való csatlakozásuk napján voltak. Azonban a két népköztársaság az alkotmányukban rögzített 2014-es határok szerint csatlakozik Oroszországhoz.

Átmeneti időszak következik

Az új területek számára az átmeneti időszak az Oroszországhoz való csatlakozásának napjától 2026. január 1-jéig tart. A négy új régióban lakó orosz állampolgároknak garantálják a munkavállalás jogát. Emellett elismerik az iskolai végzettségükről és az anyakönyvi státusukról, valamint a munkaviszonyuk időtartamáról szóló dokumentumokat, valamint a nyugdíjhoz, szociális és egészségügyi segélyhez való jogukat. Az új köztársaságokban és régiókban 2023 június 1-jéig kell felállítani a szövetségi kormányhivatalok kirendeltségeit.

Mind a négy területen 2022 végéig engedélyezett az ukrán hrivnya használata, január elsejétől azonban az orosz rubel lesz az egyetlen elfogadott fizetőeszköz.

Az új államalakulatokra 2023 január 1-jétől vonatkoznak az orosz költségvetési törvények, a 2023-as költségvetésüket pedig 2022. december 15-ig kell jóváhagyniuk.

Az ukrán csapatok délen is megállíthatatlanok, tovább nyomulnak Herszon felé

Folytatódik az ukrán ellentámadás. A kijevi erők kedden tovább nyomultak Herszon városa felé. Eközben keleten is további sikereket érnek el az ukránok. Liman város visszaszerzését követően sikerült néhány kilométerre behatolniuk az annektált Luhanszk régió területére. Az ukrán csapatmozgásokról elsősorban az orosz hírekből lehet tájékozódni, mivel Kijev nem közöl információkat az ellentámadás részleteiről.