Az Egyesült Államok a következő napokban újabb, Ukrajnának szánt katonai segélyszállítmányt fog bejelenteni, amelynek értéke mintegy 1,3 milliárd dollár lehet – írta a Reuters.

G7 Leaders Meeting With Volodymyr Zelenskyy In Vilnius
U.S. President Joe Biden shakes hand of Ukrainian President Volodomyr Zelensky during G7 Declaration of Joint Support for Ukraine during the high level NATO summit in Litexpo Conference Centre in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023. The leaders of G7 countries invite the President of Ukraine Volodymyr Zelensyy to present a Kyoto summit's agreement that specifies the organization's help for war torn Ukraine (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A hivatalosan még be nem jelentett csomagot a kormány az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) programján keresztül fogja lebonyolítani, amely lehetővé teszi Joe Biden amerikai elnök számára, hogy a hadsereg fegyverkészletei helyett közvetlenül a védelmi vállalatoktól vásároljanak felszerelést Kijevnek.

A tervek szerint a segély légvédelmi eszközöket, lőszert és drónokat, valamint drónelhárító rendszereket tartalmazna.

Az Egyesült Államok által Kijev számára megvásárolni tervezett felszerelésben a legnagyobb fegyvernek az L3Harris Technologies által gyártott Vampire, azaz Vámpír néven ismert légvédelmi eszközök számítanak. A csomag tartalmazná az Avevex Phoenix Ghost drónjait és az AeroViroment Switchblade drónjait is, amelyeket már korábban is bevetették az orosz–ukrán háborúban.

A harcmezőn első alkalommal fognak megjelenni az ausztrál DroneShield által gyártott drónelhárító rendszerek, amelyek mellett radarokat, érzékelőket és más elemzőrendszereket is tartalmaz a szállítmány.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának közelgő bejelentése az Ukrajnának nyújtandó biztonsági segítségnyújtásról egybeesik az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport keddi virtuális ülésével, amely a Kijevet segítő szövetségesek összejövetele lesz. A találkozó témája minden bizonnyal az oroszok ellen indított ellentámadás lesz, amely Kijev ígéretei ellenére még nem tudott jelentős eredményeket elérni a fronton.

A Pentagon az USAI keretében több mint 10,8 milliárd dollár biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának a 2023-as pénzügyi évben, hét külön részletben, a tervezett csomag pedig a nyolcadik lenne. 

A tavaly szeptember 30-án véget ért költségvetési évben Washington 6,3 milliárd dollár értékű USAI-forrást fordított az Ukrajna védelmét szolgáló beszerzésekre.