Közélet

Ukrajna drónesőt zúdított a Krím félszigetre a krími híd felrobbantása után

Egy nappal azután, hogy egy dróntámadásban súlyosan megrongálódott a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-híd, Ukrajna majdnem 30 drónnal támadta meg a félszigetet – írják ukrán és orosz források.

Kedd hajnalban az ukrán sereg 28 drónnal támadta meg a Krím félszigetet – közölte a félsziget orosz vezetője, Szergej Akszjonov. Állítása szerint a légvédelem az összes támadó drónt megsemmisítette.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az éjszaka folyamán a légvédelem kilenc drónt lőtt le a Krím keleti részén, illetve további 19-et semlegesített elektronikus hadviselési eszközökkel

– írta Telegram-csatornáján Akszjonov. A The Kyiv Independent azt írta, hogy nem tudja megerősíteni ezeket az információkat.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írta a dróntámadásról, hogy az ukrán pilóta nélküli repülőgépek nem értek célba, személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett.

Novemberig is eltarthat a krími híd javítása, ez pedig ukrán sikereket hozhat a háborúban

Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint a krími híd javítása akár novemberig is eltarthat. A hétfő hajnali ukrán dróntámadások erősen megrongálták a szerkezetét, így a híd most járhatatlan. Ez volt az orosz sereg déli főcsoportjának legfontosabb utánpótlási útvonala, amely nélkül Oroszország kénytelen Donyecken, Zaporizzsján és Herszonon keresztül eljuttatni a csapatainak az ellátmányt és a muníciót.

A lap azt írta, hogy még ezen az éjszakán az orosz erők dróntámadást indítottak a dél-ukrajnai régióban a Fekete-tenger irányából. Az ukrán hadsereg közleménye szerint 21 Shahed öngyilkos drónt semmisítettek meg Odessza felett, illetve további négyet Mikolajivnál.

Az ukrán lappal szemben a TASZSZ azt írta, hogy a Mikolajiv elleni támadás sikeres volt. Orosz források szerint a városban egy ipari létesítményt találat ért, a robbanások után pedig tűzvészt tört ki. Emellett az orosz hírügynökség azt is írta, hogy Odesszában is megrongálódott a kikötői infrastruktúra.

2022 augusztusa óta rendszeresen jelentenek támadásokat a Krím félszigeten. Ukrajna egyik legnehezebben elérhető célja a háborúban, hogy a 2014-ben megszállt Krímet visszaszerezze Oroszországtól.

 

krími híd Oroszország Krím-félsziget dróntámadás
Kapcsolódó cikkek