Közélet

Egyre intenzívebben támadják Belgorodot az ukrán erők

Saját területeinek visszafoglalása lassan halad, de az orosz területeket gyakran lövi az ukrán hadsereg. Belgorod és térsége sokszor robbanásoktól hangos.

Már hetek óta zajlik az ukrán ellentámadás. A sorsdöntőnek meghirdetett akció a vártnál jóval lassabban halad, Kijev eddig az ország egy kis területét tudta csak felszabadítani. Ezzel egyidejűleg azonban orosz területeket is támadnak az ukránok, ennek elszenvedője a legtöbb esetben Belgorod térsége. Július 17-én az ukrán hadsereg 92 lövedéket lőtt ki a Belgorodi területre – számolt be róla Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram csatornán. Ez a lövedékmennyiség 35 százalékkal nagyobb, mint egy nappal korábban – írta meg a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Egyre intenzívebben támadják Belgorodot az ukrán erők.
Fotó: Genja Szavilov / AFP

A Belgorodi járásban az Ukrán Fegyveres Erők összesen hat tüzérségi lövedéket lőttek ki Zsuravlivka, Scsetinovka és Nyekhotejevka falvakra. Naumovka faluban az egy drónról három gránátot dobtak le a támadó egységek. A Boriszovi járásban az ukrán csapatok aknavetővel közel harmincszor vették célba Bohun Gorodok falu külterületét és Lozova Rudka tanyát. A Grajvoroni járásban lévő Mokraja Orlovka falura hét gránátot lőttek ki egy aknavetőből.

A Krasznojaruzsjei járásban hat tüzérségi lövedékkel lőtték Prileszje falu környékét, négy tüzérségi lövedékkel Novo-Repjakovka tanya külterületét, hárommal Ilek-Penkovka falu külterületét, egy tüzérségi lövedék pedig Kolotilovka és Repjakovka falvak között csapódott a földbe.

Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint Demidovka falu területén lőfegyverekből leadott automata tüzérségi lövések következtében áramszünet volt, amely öt szomszédos falut is érintett. Az infrastruktúra helyreállítása még zajlik.

A helyi légvédelem megsemmisített egy ukrán drónt Sebekinszkij városánál. Novaja Tavolzsanka, Krasznojé, és Szereda falvakra szintén pilóta nélküli légi járművek segítségével dobtak robbanószerkezeteket.

Az orosz–ukrán határon átnyúló gyakori harci aktivitás miatt az orosz hatóságok a belgorodi régióban magas szintű terrorkészültséget vezettek be.

Ukrajna drónesőt zúdított a Krím félszigetre a krími híd felrobbantása után

Egy nappal azután, hogy egy dróntámadásban súlyosan megrongálódott a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi híd, Ukrajna majdnem 30 drónnal támadta meg a félszigetet – írják ukrán és orosz források.

 

 

drón orosz-ukrán háború Belgorod lövedék
Kapcsolódó cikkek