A német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 42,3 pontra nőtt novemberben a Hamburgi Kereskedelmi Bank (HCOB) felmérésében, ami kedvezőbb a 41,2-es piaci előrejelzésnél és az októberi 40,8 pontnál. Ám ez még mindig jóval a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es határ alatt van. A kompozit BMI 47,1 pontra emelkedett az előző havi 45,9-ről, itt az elemzők 46,5-es értékre számítottak.

Employees work on an electric Renault truck, during a media tour of the Blainville-sur-Orne's Renault Truck factory, in Colombelles, near Caen, northwestern France, on August 30, 2023. Since March 2020, the Renault Trucks factory in Blainville has hosted the mass production of medium-tonnage electric trucks and has since produced more than 1,500 electric trucks of 16, 19 and 26 tonnes. (Photo by LOU BENOIST / AFP)
Egyre több elemző bízik abban, hogy a német gazdaság jövőre már bővülni fog.
Fotó: AFP

Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatásokban javultak a feltételek, az új megrendelések pedig kisebb mértékben csökkentek. A HCOB vezető közgazdásza, Cyrus de la Rubia szerint egyre többen bíznak abban, hogy Európa legnagyobb gazdasága 2024 első felében ismét bővülni fog. A BMI ötödik egymást követő havi zsugorodása arra utal, hogy a decemberig tartó hónapokban nehéz lesz elkerülni a recessziót.

Ezt megerősíti, hogy az előzetes adatok szerint a német gazdaság 0,3 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben éves szinten. Németország már 2021 nyarán a lassulás jeleit mutatta, 2022-ben pedig épphogy elkerülte a recessziót. Idén viszont az első negyedévben zsugorodott a gazdasága, a második negyedévben pedig nem változott, amit egy újabb visszaesés követett a szeptember végén zárult három hónapban.

Ez azzal magyarázható, hogy az emelkedő kamatlábak és a tartósan magas szinten lévő miatt a magánfogyasztói kiadások lefelé nyomták a GDP-t. Az olcsó, orosz energiahordozók eltűnése gerjeszti az pénzromlást, miközben a szakmunkáshiány is problémát okoz. A Bundesbank a héten azt közölte, hogy a magánfogyasztói kiadások 2024-ben helyreállhatnak, ami az ország teljesítményére is pozitív hatással lesz.

A francia kompozit BMI 44,5 pontra csökkent az októberi 44,6 pontról. A Hamburg Commercial Bank közgazdásza, Norman Liebke szerint a francia gazdaság egyfajta zsákutcában van, amiben a geopolitikai és a gazdasági bizonytalanság is nagy szerepet játszott, mivel a vállalatok egy része ezekkel magyarázza az új megrendelések hiányát. 

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában a feldolgozóipar és a szolgáltatások egyaránt szenvedtek a gyenge kereslettől. A kihasználatlan vállalati kapacitások növekedésével az adatok a magánszektorbeli foglalkoztatás három év óta első csökkenésére utaltak. Az infláció mindkét országban probléma maradt, a HCOB szerint a következő hónapokban nem várható a pénzromlás jelentős csökkenése.

Már áramra sincs szükség, annyira döcög a német gazdaság

Németország újraegyesítése óta nem volt olyan alacsony az energiafogyasztás Európa legnagyobb gazdaságában, mint 2023-ban, a gyengélkedő iparnak és a magas áraknak köszönhetően – olvasható az AG Energiebilanzen (AGEB) energetikai adatszolgáltató előrejelzésében. Az AGEB szerint a történelmi mélypontért az ország ipari termelésének a meredek visszaesése, a melegebb időjárás, valamint a tartósan magas energiaárak felelősek.