Tovább mélyül a német költségvetési válság, miután a pénzügyminisztérium az Alkotmánybíróság múlt heti döntésére válaszul rendkívüli kiadási stopot rendelt el, gyakorlatilag mozgástér nélkül hagyva Olaf Scholz német kancellár kormányát – írta a Bloomberg.

Germany's Olaf Scholz Hosts Turkish President Recep Tayyip ErdoganOlaf Scholz, Germany's chancellor, delivers a statement ahead of a meeting with Recep Tayyip Erdogan, Turkey's president, not pictured, at the Chancellery in Berlin, Germany, on Friday, Nov. 17, 2023. The two leaders will discuss issues including Turkey as a regional power, Sweden's accession to NATO, Ukraine and the Black Sea Grain Initiative, the Middle East and migration, Scholz's chief spokesman, Steffen Hebestreit, said this week. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty ImagesOlaf Scholz, Germany's chancellor, delivers a statement ahead of a meeting with Recep Tayyip Erdogan, Turkey's president, not pictured, at the Chancellery in Berlin, Germany, on Friday, Nov. 17, 2023. The two leaders will discuss issues including Turkey as a regional power, Sweden’s accession to NATO, Ukraine and the Black Sea Grain Initiative, the Middle East and migration, Scholz’s chief spokesman, Steffen Hebestreit, said this week. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg német költségvetés
Scholz kormánya az év végéig nem nyúlhat a német költségvetéshez.
Fotó: Getty Images

A német kormány közel egy hete kétségbeesetten dolgozik azon, hogy megoldást találjon az Alkotmánybíróság szerdai döntésére, amely több százmilliárd eurónyi finanszírozást sodort veszélybe a szövetségi költségvetés speciális alapjain belül.

Ezt a munkát azonban a pénzügyminisztérium szinte lehetetlenné tette, mivel hétfőn gyakorlatilag az összes új kiadást befagyasztotta az év végéig, hogy azonosítsák a bírósági döntés hosszú távú következményeit.

A már meglévő kötelezettségeket tiszteletben tartják, de Scholz búcsút mondhat az eddigi eszeveszett költekezésnek, új kiadásokra pedig csak speciális esetekben kaphatnak engedélyt. A határozat valamennyi szövetségi minisztériumra vonatkozik – egyedül az alkotmányos szervek mentesülnek alóla.

A speciális alapok közel kétszer akkorák, mint a teljes német költségvetés.

Az alkotmánybírák múlt hét szerdán hoztak döntést arról, hogy a világjárvány elleni küzdelemre elkülönített, fel nem használt adósságengedélyeket a kormány nem csoportosíthatja át egy olyan éghajlatvédelmi alapba, amely a nagyvállalatok zöld projektjeit finanszírozná.

A német költségvetési zárlat a teljes Scholz-programot romba döntheti

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint az ítélet valószínűleg más ilyen speciális alapokat is érinthet, például a magas energiaárak mellett bevezetett tehermentesítési csomag is, amely a háztartásokat és a vállalatokat segítette volna a növekvő kiadásokkal szemben.

Ha a tisztviselők arra a következtetésre jutnak, hogy az ítélet a várakozásoknak megfelelően szélesebb körben érvényes, Christian Lindner pénzügyminiszternek visszamenőleg legalább 30 milliárd eurónyi új adósságot kell elszámolnia a 2023-as módosított szövetségi költségvetésben.

Ennek következtében kénytelen lenne elvetni az új hitelfelvételt korlátozó alkotmányos szabályok – az úgynevezett adósságfék – visszaállítására vonatkozó tervét, amely a vállalkozásbarát Szabad Demokrata Pártjának egyik legfontosabb programja lenne.

Németországnak 29 költségvetésen kívüli alapja van, mintegy 870 milliárd euró értékben – ebből egyedül a katonai kiadások 100 milliárd eurója van biztonságban, ez ugyanis az alkotmányban is szerepel.

A kormánynak a héten kell véglegesítenie a jövő évi szövetségi költségvetést, ám a bírósági döntés miatt most sürgősen külső szakembereket kellett behívniuk, hogy elemezni tudják a bírósági döntés potenciális következményeit.

Tovább gyengélkedik Európa legnagyobb gazdasága és a kilátásai sem jók

A Bundesbank óvatosan optimista a jövő évet illetően, a koalícióban viszont egyre szélesebb a gazdasági szakadék.