Németország újraegyesítése óta nem volt olyan alacsony az energiafogyasztás Európa legnagyobb gazdaságában, mint 2023-ban, a gyengélkedő iparnak és a magas áraknak köszönhetően – olvasható az AG Energiebilanzen (AGEB) energetikai adatszolgáltató előrejelzésében.

RWE lignite-fired power plant Neurath,
07 November 2023, North Rhine-Westphalia, Bergheim: Steam rises from RWE's Neurath II lignite-fired power plant (r). The Neurath power station is a base load power station operated by RWE Power using lignite. It is considered the greenest lignite-fired power plant in Germany. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) energia
Az ipar visszaesése, a meleg időjárás és a magas árak is történelmi mélypontra lökték az energiafogyasztást.
Fotó: Oliver Berg / AFP

Az elemzés szerint az ország energiafogyasztása az év végére mindössze 10,8 petajoule lesz, ami 8 százalékos csökkenés lenne 2022-höz képes, és 28 százalékkal maradna el az 1990-es csúcsértéktől.

Az AGEB szerint a történelmi mélypontért az ország ipari termelésének a meredek visszaesése, a melegebb időjárás, valamint a tartósan magas energiaárak felelősek.

Az elemzés szerint a gazdasági teljesítmény idén 0,5 százalékkal fog csökkenni, ami különösen az energiaigényes ágazatokban érezhető. Az előző évhez képest enyhébb időjárás is fontos szerepet játszott, ugyanis a visszafogott fűtés az AGEB számításai szerint a fogyasztáscsökkenés ötödéért volt felelős.

S bár a fő importált energiahordozók ára az év folyamán számottevően csökkent, ezek továbbra is a 2021-es szint felett vannak, tovább gyengítve az ipari termelést, valamint ösztönözve a megtakarításokat. 

Ez nagyon nem hiányzott: zsugorodott Európa legnagyobb gazdasága

Az emelkedő kamatlábak és a tartósan magas szinten lévő miatt a magánfogyasztói kiadások lefelé nyomták a GDP-t.

A meredek visszaesés pozitívuma, hogy az energiatermeléssel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 2023-ban 10,7 százalékkal, mintegy 65 millió tonnával csökkent – így a német gazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátása a korábbi 85 százalékára csökkent. A Kezdeményezés az Energiahatékonyságért nevű szervezet azonban így is aggasztónak minősítette a fejleményt:

Bár az energiafogyasztás csökkenése kulcsfontosságú az éghajlatváltozás elleni harcban, a jelenlegi helyzet a gazdasági teljesítmény rovására alakult ki, ami hosszú távon káros lehet a klímavédelem szempontjából

– mondta Christian Noll, az érdekképviseleti csoport vezetője, aki szerint a gazdaság várható újjáépítésénél ismét magas lesz a fogyasztás, eltörölve a mostani eredményeket.

2023 első három negyedévében az AGEB előzetes számításai szerint az energiafelhasználás 9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A kőszénből és a lignitből származó energiafelhasználás 19, illetve 23 százalékkal csökkent az év első kilenc hónapjában, míg a nukleáris energiából származó áramtermelés 72 százalékkal esett vissza, miután Németországban április 15-én leállították a megmaradt atomreaktorokat. A földgázfogyasztás is 7 százalékkal csökkent az ipari kereslet visszaesése, valamint a háztartások és a vállalkozások megtakarításai következtében.

S miközben a szél-, nap- és vízenergia-termelés az év első kilenc hónapjában nőtt, összességében a megújuló források hozzájárulása kismértékben, 0,3 százalékkal fog csökkenni, mivel a biomassza-felhasználás az év második felében zuhanórepülésbe kezdett.

Erősen köhög a német gazdaság motorja, túl magasak az energiaárak

A német ipar exporttermékei árába beépített költségek tetemes része az energiával kapcsolatos.