Az előzetes adatok szerint a német gazdaság 0,3 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők 0,7 százalékos csökkenést vártak. Negyedéves szinten 0,1 százalékos volt a visszaesés, a szakértők itt 0,3 százalékos mérséklődésre számítottak. Európa legnagyobb gazdasága már 2021 nyarán a lassulás jeleit mutatta, 2022-ben pedig épphogy elkerülte a recessziót.

26 October 2023, Bavaria, Vaterstetten: Desiree Grießl, responsible for electrode technology development at BMW, stands between two mixing containers in which the battery paste ("slurry") is mixed during a press tour of the BMW Cell Manufacturing Competence Centre (CMCC) in a factory hall in the "metering and mixing" area. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Matthias Balk / DPA / AFP

Idén viszont az első negyedévben zsugorodott a német a gazdaság, a második negyedévben pedig nem változott, amit egy újabb visszaesés követett a szeptember végén zárult három hónapban. Az emelkedő kamatlábak és a tartósan magas szinten lévő miatt a magánfogyasztói kiadások lefelé nyomták a GDP-t. Az olcsó, orosz energiahordozók eltűnése gerjeszti az inflációt, miközben a szakmunkáshiány is problémát okoz.

A német GDP alakulása 2021. I. negyedévtől
 

Mindez magyar szempontból sem lényegtelen: Németország Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere, a német gazdaság, különösen az ipar gyengülése a magyar beszállítóknak is rossz hír. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbb még úgy becsülte, hogy kismértékben, 0,1 százalékkal csökkenhet a német gazdaság idei teljesítménye az energiaársokk és a szigorodó pénzügyi feltételek miatt, de a friss adatok alapján nagyobb lehet a visszaesés. Az IMF szerint 2024-ben és 2025-ben a német már mérsékelten nőhet.

Erősen köhög a német gazdaság motorja

Mi lesz Európa (Magyarország külgazdasági) motorjával, Németországgal? Vajon indokolt-e a harangok félreverése, a pánikhangulat Németországban és Európában? Az Ukrajna-háború kihatása, az olcsó (oroszországi) energia eltűnése, a belső energiaellátás problémái, a pénz drágulását okozó „kamatfordulat”, a szakmunkáshiány (ezzel összefüggően a migrációs gondok), a recessziós veszély aggasztják a német közgazdászokat.