Bécs elküldte az Európai Bizottságnak a határellenőrzés meghosszabbításáról szóló levelet, amely május 11-től újabb hat hónapra vonatkozik. Ausztria Magyarországgal, Szlovéniával, Szlovákiával és Csehországgal közös határain jelenleg is határellenőrzés van érvényben. Az Olaszországgal és Németországgal közös átkelőkön eközben mélységi kontroll zajlik a határsávban – írja az autószektor.hu. 

határellenőrzés
Ausztria ismét meghosszabbítja a határellenőrzést a magyar átkelőkön / Fotó: Daniel Kopatsch

Határellenőrzés: sikeres az együttműködés az osztrákokkal

A két ország belügyminiszterei nemrégiben a Nickelsdorf/miklóshalmi határátkelőnél kitüntették az osztrák–magyar „Operation Fox” elnevezésű akció rendőreit. Ausztria jelenleg 130 rendőrt vet be a kétoldalú és a Frontex-műveletekben. Az „Operation Fox” keretében 

  • eddig 2605 csempészett személyt állítottak meg
  • és 188 csempészt tartóztattak le, még mielőtt beléphettek volna Ausztriába.

A portál kiemeli: Burgenlandban idén eddig 215 elfogás történt illegális határátlépések után. Számuk egy év alatt jelentősen csökkent, miután tavaly ugyanebben az időszakban még 5361 személyt kapcsoltak le.

2021-től délkelet felől jelentős migrációs nyomás nehezedik az külső határaira – magyarázta Pintér Sándor. A magyar belügyminiszter rámutatott: ezt felismerték, ezért 2022 decemberében elindították az „Operation Foxot”. Az ebből a régióból érkező illegális migráció csökkenése az együttműködés sikerességét bizonyítja – hangsúlyozta Pintér.