Nemzetközi gazdaság

Húszi lázadók által indított rakétát lőtt le az Ádeni-öbölben egy brit hadihajó

Húszi lázadók által indított rakétát lőtt le a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója az Ádeni-öbölben.

Húszi lázadók által indított rakétát lőtt le a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója az Ádeni-öbölben. A londoni védelmi minisztérium pénteki ismertetése szerint a rakétával a jemeni húszik egy kereskedelmi hajót vettek célba.

Fire department exercise on an oil spill
Nem csitulnak az indulatok a Vörös-tengeren / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A brit hadihajó a Sea Viper rakétarendszere bevetésével semmisítette meg a rakétát.

A Diamond először decemberben és januárban járőrözött a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a húszik támadásainak elhárítása és a hajózás szabadságának biztosítása érdekében, és márciusban ismét a térségbe vezényelték. A húszik három alkalommal a brit rombolót is célba vették, de a Diamond az ellene indított kilenc drón mindegyikét megsemmisítette Sea Viper rakétáival és fedélzeti tűzfegyvereivel – áll a londoni védelmi tárca pénteki tájékoztatásában.

A brit hadihajó ellen a húszik először december közepén kíséreltek meg dróntámadást, de a Diamond azt a támadási kísérletet is elhárította.

Az 1991-ben megvívott első Öböl-háború óta az volt az első olyan incidens, amelyben brit hadihajó éles hadművelet keretében támadó repülőeszközt lőtt le. 

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – tudomásuk szerint Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamista terrorszervezet, a Hamász ellen. A brit védelmi minisztérium pénteki tájékoztatásában felidézi, hogy a húszik támadásaiban több tengerész életét vesztette az eltalált kereskedelmi hajókon.

A Gázában indított izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. A vörös-tengeri támadásokra reagálva a brit és az amerikai légierő az elmúlt hetekben több összehangolt támadást intézett a húszik jemeni katonai létesítményei ellen.

 

drón húszi Vörös-tengeren Sea Viper Izrael
Kapcsolódó cikkek