A várakozásoknak megfelelően a cseh jegybank 50 bázisponttal mérsékelte csütörtökön irányadó kamatát – ez a negyedik kamatvágás tavaly december óta.

Stock,Market,Investment,Trading,Financial,,Coin,And,Ukraine,Flag,Or
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt év vége óta összesen 175 bázisponttal mérséklődött az irányadó kamat, amely most 5,25 százalékon áll. 

Az amerikai jegybank idei kamatcsökkentési várakozásainak visszafogása, a vártnál gyengébb koronaárfolyam, a kezdődő gazdasági fellendülés és a szolgáltatások makacs árnövekedése mind hozzájárultak ahhoz, hogy csökkentek a cseh monetáris lazítás mértékére vonatkozó várakozások.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, a Reuters által megkérdezett 15 elemző mindegyike 50 bázispontos mérséklésre számított.

Átrendezhették a régiós befektetéseket – a forint nyert

Ahogy csökken a koronabefektetésekkel elérhető kamat, úgy nő a forint kamatelőnye. Ez az új felállás meglátszik csütörtökön a forint árfolyamán is, az euróval szemben a jegyzés 389 alá csökkent. Nem zárható ki, hogy nagyobb tőkét allokáltak a csehről a magyar kötvénypiacra, erre utal, hogy itthon az aukción rég nem látott többletkereslet mutatkozott a hosszú magyar állampapírokra. Az Államadósság Kezelő Központ 10-10 milliárd forintért vitt piacra 3, 5 és 10 éves kötvényeket, az elsődleges forgalmazók azonban csaknem 275 milliárd forintnyira nyújtottak be ajánlatokat. A többszörös keresletnek megfelelően a hozamok csökkentek: 7,16 százalékra, 7,08 százalékra, valamint 6,91 százalékra.