BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Amerikai elemzők szerint Putyin három dolgot akar a kínai elnöktől

Kényszer is a stratégiai kapcsolat erősítése a két ország között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök első útja Kínába vezet, mióta megkezdte ötödik terminusát, ami újabb jele annak, hogy mennyire erősödik a stratégiai kapcsolat a két ország között.

Hszi Csin-pinghez vezet Vlagyimir Putyin első útja az újabb eskütétel után / Fotó: AFP

A Kreml nyilvánvalóan tovább akarja fejleszteni az együttműködést, mivel Oroszország egyre nagyobb mértékben függ a Kínával folytatott kereskedelemtől és Peking politikai támogatásától.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy az elmúlt két évben Putyin három dolgot akart Kínától – nyilatkozta Max Hess, a Philadelphiában működő kutatóintézet, a Foreign Policy Research Institute munkatársa a CNBC-nek. – Megállapodást a Szibéria Ereje 2. gázvezetékről , további támogatást az Ukrajna ellen folytatott háborúhoz és hozzáférést a kínai pénzpiacokhoz, a jüan használatához a kereskedelem fejlesztésére” – sorolta fel a célokat.

Feltűnően kevés haladást láttunk ezekben a kérdésekben. Szóval Putyin most azért utazik Pekingbe, hogy kiderítse, mit kaphat meg

– tette hozzá.

Nő a nyomás

Putyin a látogatás előtt interjút adott a kínai hírügynökségnek, amelyben a kétoldalú kapcsolatok mellett arról is beszélt, hogy támogatja Peking több mint egy éve beterjesztett, 12 pontos ukrajnai béketervét.

Russians hit Kharkiv with S-300 missile at night
Putyin támogatja a kínai ukrán béketervet / Fotó: AFP

„Putyin hosszú távon marad Ukrajnában, nem tervezi, hogy feladja” – vélekedett Hess, aki szerint az orosz elnök igyekszik előnyt kovácsolni a harctéren és a Kínával való diplomáciai fronton is.

Pekingre ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Államok részéről az Oroszországnak nyújtott katonai támogatás miatt, miközben a kétoldalú viszonyt tovább terhelik az újabb, 18 milliárd dollár értékű vámok, amelyeket a héten vetettek ki a kínai importra.

Peking ért a szóból

Elemzők szerint így 

Pekingnek kevés lehetősége marad a Moszkvához való közeledésen kívül,

a kétoldalú kapcsolat idővel egyre inkább stratégiaivá válik, és nem azért, mert az oroszok viselkedése változik.

Byd Revenues Soar in 2023
A kínai elektromos autókra kivetett újabb amerikai vámok világos üzenetet jelentenek Peking számára / Fotó: AFP

„Az újabb vámok azt üzenik Kínának, hogy bárki győzzön is a novemberi amerikai elnökválasztáson, az Egyesült Államok próbálja korlátozni” – kommentálta a hírt Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke.

„Minél inkább ezt a hozzáállást tapasztaljuk hosszabb távon az Egyesült Államok és szövetségesei oldaláról, azt hiszem, annál közelebb kerülnek majd a kínaiak az oroszokhoz” – tette hozzá. Peking ugyanis mindinkább azt tapasztalja, hogy egyre korlátozottabban képes hosszú távon stabil és fenntartható módon működni Washington ázsiai szövetségeseivel, az európaiakkal és magával az Egyesült Államokkal. „Mindezek fényében pedig idővel növekszik a hajlandóság arra, hogy Oroszországgal szorosabb szövetségre lépjen” – vélekedett.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.