Az Afganisztánt uraló tálibok turisztikai és vendéglátóipari szakembereket képző intézetet nyitottak, ahol jelenleg 30 férfi tanulja a szakma alapjait. A diákokat a pénz mellet az is motiválja, hogy megmutassák a közép-ázsiai ország másik oldalát is, több ezer éves történelmét és kultúráját. Mivel a lányok 12 éves kor után nem tanulhatnak, így női idegenvezetővel a jövőben sem találkozhatunk – ha éppen az országban járnánk. 

Afghanistan,,Bamiyan,(bamian,Or,Bamyan),,Cultural,Landscape,And,Archeological,Remains,
Afganisztánban is akadnak szép látnivalók / Fotó: Shutterstock

Afganisztán nem nevezhető turistaparadicsomnak, de a hatóságok folyamatos emelkedést regisztrálnak az Euronews szerint: 2021-ben 691 külföldi látogató érkezett az országba, 2022-ben már 2300-an, tavaly pedig elérte a hétezret a turisták száma. Kabul szerint főleg a kínaiak és a japánok kíváncsiak a belső-ázsiai országra, de az amerikaiak és az európaiak között is egyre nagyobb az érdeklődés.

A tálibok a jövőben további növekedésre számítanak, de több hátráltató tényező is akad. A tálib kormányt hivatalosan egyetlen ország sem ismeri el, és számos nagykövetség bezárt. Vízumot néhány nap alatt csak azokban az országokban lehet szerezni, ahol a tálibok diplomáciai missziót nyitottak. Ilyen például Európában nem található. 

A nemzetközi légi járatok elsöprő többsége a fővárosba, Kabulba közlekedik. Azonban egyetlen afgán repülőtér sem rendelkezik közvetlen összeköttetéssel a legtöbb turistát kibocsátó országokkal, így Kínából, Európából, Indiából és Japánból is csak átszállással lehet eljutni. Az országba a Közel-Keletről – Dubajból és Katar fővárosából, Dohából –, valamint Pakisztánból lehet beutazni, és a hosszú és kimerítő utazás sokakat elriaszthat.

Az országon belül fejletlen az úthálózat, az Iszlám Állam közép-ázsiai lerakata, a Horaszán Tartomány pedig többször hajtott végre terrortámadást Afganisztánban. Igaz, a tálibok cserébe keményen lecsaptak a terrorszervezetre, de az IS-KP ennek ellenére áprilisban 16 emberrel végzett három merényletben, bár nem a turistákat, hanem a síitákat vette célba.

Az afgán, nőkre és lányokra vonatkozó korlátozások is gondot okozhatnak, de a tálibok igyekeznek praktikusak lenni. Az ország egyetlen ötcsillagos szállodája, a Serena hónapokig tartó bezárása után újra megnyitotta női gyógyfürdőjét és szalonját, de csak a külföldi nőknek. Mindenesetre a turisztikai ágazatot irányító tisztviselők abban bíznak, hogy a jövőben még több látogató érkezhet az országba.

Mohammad Szaid, a kabuli turisztikai ügynökség vezetője szerint Afganisztán olcsóbb és biztonságosabb, mint Pakisztán. Az mindenesetre tény, hogy a különleges úti célokat keresők közül egyre többen érdeklődnek az ország iránt, amit nagyban segít, hogy a turisták a Közel-Keletről már beutazhatnak Afganisztánba.

Hideg Hawaii: a klímaváltozás pörgeti a dán turizmust

Az éghajlatváltozás miatt az európai turisták az északabbra fekvő országokat, például Dániát veszik célba. A dánok is egyre inkább a saját országukat választják a hőhullámokkal sújtott Dél-Európa helyett. A témában készült felmérés szerint a dánok többsége azt mondta, hogy a turizmusnak több pozitív, mint negatív következménye van, ami hozzájárul a helyi gazdasághoz.