A Waberer’s Csoport nettó eredmény 10,4 millió euros javulás eredményeképpen 29,7 millió eurora nőtt 2023-ban. A társaság – a megelőző év gyakorlatának megfelelően – nem-rendszeres tételt nem számolt el 2023-ban. A nettó eredmény javulása alaptevékenység javuló eredménytermelőképességének, illetve az árfolyamváltozás kedvező alakulásának köszönhető, melyek ellensúlyozták a magasabb kamatköltség, illetve növekvő adóterhek hatásá - közölte a honlapján a Waberer's.

_LUS4317Lajkó Ferenc, Waberer's International Zrt. vezérigazgatója. foto: Kallus György, 2017.05.02.Lajkó Ferenc, Waberer's International Zrt. vezérigazgatója. foto: Kallus György, 2017.05.02.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A csoport EBITDA-ja 14,8 százalékkal 95,6 millió eurora emelkedett 13,4 százaékos EBITDA margin szint mellett. A konszolidált EBIT 6,2 millió euro javulás eredményeképpen 42,8 millió eurora nőtt 2023-ban. Az EBIT javulás döntően a szerződéses logisztikai szegmens (RCL) 4,2 millió euros, illetve a biztosítási szegmens 3,0 millió euros növekedésének köszönhető, melyek ellensúlyozták a nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási szegmens 1 millió euros csökkenését.

A cég éves árbevétele 4,6 százalékkal 710,9 millió eurora nőtt a 2023-as üzleti évben. A nemzetközi szállítmányozási (ITS) szegmens – szegmensek közötti tételek kiszűrését követő - árbevétele az előző évhez képest 3,3 százalékkal, 429,8 millió eurora nőtt. Míg az üzemanyagár éves átlagos 13 százalékos csökkenése – a szerződésekbe épített klauzula miatt és az eredménysemlegesség érdekében – automatikusan csökkentette a szegmens árbevételét, a flotta enyhe bővülése (+107 jármű), illetve a nettó – azaz üzemanyag és útdíj változások hatását nem tartalmazó – díjszint bővülése ellensúlyozta az üzemanyagár változás bevétel csökkentő hatását. 

Fotó: Dénes Zoltán

A regionális logisztikai (RCL) szegmens – szegmensek közötti tételek kiszűrését követő - árbevétele 2023-ban 2,8 százalékkal, 198,7 millió eurora nőtt. A bevétel növekedését a raktározási és gyártás támogató logisztikai tevékenység magasabb bevétele generálta, mely ellensúlyozta a disztribúciós tevékenység – üzemanyagár csökkenés generálta - enyhe bevétel csökkenését. 

A 3. feles biztosítási tevékenységet lefedő Biztosítási szegmens árbevétele euroban számolva 17,7 százalékkal, 82,4 millió eurora nőtt, mely
kisebb részben a forint euroval szemben enyhe (2,4%-os) erősödésének köszönhető – mivel a szegmens bevétele döntően forintban keletkezik -, nagyobb részben pedig a bővülő szerződéses állomány következménye.

A kamionoscég nettó pénzügyi eladósodottsági pozíciója 2023. december 31-én 214,2 millió eurora rúgott, mely 64 millió euro növekedést jelent az előző üzleti év végéhez képest. Az eladósodottsági szint növekedése - összhangban az előzetesen kommunikált tervekkel - döntően (a flottaméret enyhe növekedése melletti) a flotta fiatalítás és flotta csere miatti lízing jellegű kötelezettségek növekedésének (+43 millió EUR), illetve a Cégcsoport beruházásai 38 millió eurós értékének tudható be, melynek döntő részét az ecseri raktárfejlesztés tette ki. 

A felügyelőbizottság egyetért az igazgatóság javaslatával, és a közgyűlés számára elfogadásra javasolja, hogy az adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék és a 2023. évi beszámoló elkészítéséig elszámolt, a leányvállalatoktól kapott osztalék
terhére a társaság részvényesei felé részvényenként bruttó 120 forint kerüljön kifizetésre.