Idén eddig több mint 13,7 milliárd dollár friss forrással gyarapodtak azok a cégek, amelyek az amerikai tőzsdékre vezették be részvényeiket. Ez az összeg a triplája az egy évvel korábban kimutatottnak, egyben azt jelzi, hogy az elsődleges bevezetések (IPO) piaca kezd magára találni, az értékeltségek is egyre inkább közelítenek a tulajdonosok elvárásaihoz.

IPO Jakarta,-,Maret,02,2024:,Reddit,Logo,With,Stock,Market,Chart
A Reddit kibocsátási árát is a mesterségesintelligencia-profil hajtotta fel / Fotó: Shutterstock

Szakértők szerint a Reddit közösségi portál New York-i, valamint Európában a svéd kozmetikai csoport, a Galderma zürichi IPO-jának a sikere másokat is a börze irányába terel. A IPO-val járó tulajdonosi részvényeladások révén újabb milliárdosokkal gyarapodott a sikeres amerikai üzletemberek amúgy sem szűk tábora. Azaz pezseg az IPO-piac.

Nagyot kaszáltak az alapítók az IPO-kon

A Bloomberg napi rendszerességgel frissített Billionaires Indexe szerint az újdonsült tőzsdecégek alapításánál tüsténkedő self-made manek jócskán kihasználják az erős részvénypiacok adta lehetőséget ahhoz, hogy készpénzhez jussanak. A hírügynökség gyűjtése szerint az idén az Egyesült Államokban tőzsdére vitt cégek alapítói legalább 5,8 milliárd dollárt sepregettek össze maguknak a parkettről. 

A befektetői hangulat tehát jócskán megváltozott mind Amerikában, mind Európában, azután, hogy a magas kamatlábak és a recessziós félelmek sok tervezett tőzsdei bevezetést kisiklattak 2023-ban. A két nagy dobás, az említett

Reddit és a Galderma együtt nagyjából hárommilliárd dollárt szedett össze a múlt hónapban, 

példát mutatva más vállalatoknak, amelyek az egészségügyi-gondozási szolgáltatástól a félvezetőiparon át a repülőgép-alkatrészek gyártásáig tartó széles skálán tevékenykednek. 

Pozitív üzenetet hordoz, amikor az egymástól ennyire távol álló területeken tevékenykedő vállalatok jelzik IPO-szándékukat, mert amellett, hogy változatossá teszik a kínálatot, felbátorítják a még vacilláló szektortársaikat, hogy mérettessék meg magukat a börzén

– húzta alá Mike Bellin, a PwC IPO-szolgáltatásokért felelős vezetője.
Legutóbb csütörtökön a kiber- és adatbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó Rubrik debütált a New York-i tőzsdén (NYSE), a Microsoft hathatós támogatását élvezve. 

A Rubrik is belekóstolt a jóba

A kibocsátási sávot 28–31 dollárban határozták meg, ehhez képest 32 dollárra kellett felsrófolni a felső szintet, akkora volt az érdeklődés. A részvények 32 dolláron mind egy szálig elkeltek, 752 millió dollárral gazdagítva a vállalatot és tulajdonosait. 

IPO  rubrik
Az alapítók vagyona 1,5 milliárd dollárral nőtt az IPO révén / Fotó: Andre M. Chang

Az első kereskedési napot látva a befektetők sem jártak rosszul, a 32 dolláron megvett a nap végén 37 dollárt ért, ami 15,6 százalékos virtuális hozamnak felel meg. 

A kiberbiztonsági cég meglovagolta a mesterséges intelligencia körüli felhajtást, és ezt jól is tette. 

A kibocsátási prospektusban azzal riogattak, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása döbbenetes mértékű adatmennyiséggel jár, ami felkelti a kiberbűnözők érdeklődését is, a sorozatos támadások ellen pedig szinte kötelező védelmet keresni. És ők természetesen ezt a védelmet garantálják az ügyfeleik számára.
A Rubrik három alapítója indiai származású, mindannyian az Újdelhiben lévő Indiai Technológiai Intézetben szereztek diplomát, az Egyesült Államokban képezték magukat tovább, és építették karrierjüket a technológiai szektorban. Nos, a befektetett munka busásan megtérült, a Bloomberg Billionaires Index szerint hárman együtt 1,1 milliárd dollár értékű részesedéssel rendelkeznek most a vállalatban.  

A nyugdíjasházakban is van üzlet 

A Rubrik 50 éves vezérigazgatója, Bipul Sinha még tovább gyarapíthatja ezt a vagyont. Szerződésében kikötötték, hogy tíz tételben összesen újabb 8 millió részvényt kaphat, a mérföldkő-kifizetéseket a Rubrik árfolyamához igazították. Az első pakett a tőzsdei bevezetési ár 134 százalékánál aktiválódik, az utolsó pedig 759 százaléknál. 

Addig azért hosszú út vezet, de érdemes tekerni a pedált, hiszen 2,2 milliárd dolláros tételről van szó.

A három indiai informatikus is elbújhat azonban az egészségügyi-gondozási szolgáltatásokat kínáló, Salt Lake City külvárosában bejegyzett PACS Group vezetőinek vagyongyarapodása mellett. A vállalat két alapítója, Jason Murray és Mark Hancock idősotthonok adminisztrátoraiként dolgoztak, mielőtt 2013-ban megalapították a PACS-t. 

IPO PACS Goup
Photo illustration in Brazil - 18 Apr 2024
A PACS Group már kétszáz nyugdíjasotthont üzemeltet világszerte / Fotó: ZUMAPRESS.com

A cég alig tíz év alatt az eredetileg meglévő két nyugdíjasotthonból több mint kétszáz egységet számláló hálózattá nőtte ki magát, s ezt a Murray–Hancock páros úgy érte el, hogy mást nem is vont be az üzletbe. Az április eleji IPO 3,1 milliárd dollárra értékelte a vállalkozást, míg az alapítók 450 millió dollárhoz jutottak. Részesedésük most fejenként durván – tehát nem egészen pontosan – 1,5 milliárd dollárt ér. 

Nézzük, hogyan alakult az idei tőzsdebevezetésekkel vagyonukat leginkább gyarapítani tudó üzletemberek toplistája:

  • Mark Hancock (PACS) 1,5 milliárd dollár,
  • Jason Murray (PACS) 1,5 milliárd dollár,
  • Jitendra Mohan (Astera Labs) 769 millió dollár,
  • Bipul Sinha (Rubrik) 395 millió dollár,
  • Bryan Leach (Ibotta) 386 millió dollár,
  • Arvind Jain (Rubrik) 365 millió dollár,
  • Arvind Nithrakashyap (Rubrik) 349 millió dollár,
  • Paul S. Levy (Loar Holdings) 270 millió dollár,
  • Dirkson Charles (Loar Holdings) 133 millió dollár,
  • Brett Milgrim (Loar Holdings) 126 millió dollár.