Bekerült ugyan a leghosszabb egybefüggő napi tőkebeáramlást elérő ETF-ek 10-es toplistájára, 71 napnyi töretlen menetelést követően végül csak megakadt a BlackRock bitcoin-EFT-ének, az IBIT-nek a szakadatlan tőkebevonó képessége, miután a legnagyobb újonnan induló alap tegnap nem tudott semennyi pénzt felszívni a piacról – írta meg a Cointelegraph.

Broken,Bitcoin,Split,In,Two,Pieces,Laying,On,A,Screen.
Megakadt a legnagyobb új bitcoin-ETF, a BlackRock IBIT-jének lendülete / Fotó: Shutterstock

Az IBIT január 11-i indulása óta minden egyes nap növelni tudta az általa kezelt tőke mennyiségét, szűk négy hónap alatt 15,5 milliárd dollárra téve ezzel szert. Legjobb napján, március 12-én 849 millió dollárnyi befizetés érkezett az alapba, a nullás értékhez pedig annak tegnapi elérése előtt március 22-én járt a legközelebb, mindössze napi 18,9 millió dolláros beáramlásával.

 

Általánosságában gyenge napja volt a piacának

Az április 24. azonban nem csak a BlackRock alapjának, de a bitcoin-ETF-ek versenyének többi indulójának sem volt kiemelkedően jól sikerült nap: a tizenegyes fogatból egyedül a Fidelity (5,6 millió dollár) és az ARK (4,2 millió) mérlegei nőttek a nap végére, a többi alap vagy nullás, vagy mínuszos változást élt meg.

A teljes szektor összesített napi eredményét pedig a Grayscale kiugróan magas díjakkal dolgozó alapja szokás szerint a negatív irányba terelte, amit most már a BlackRock sem tudott eddigi dinamikájuknak megfelelően ellensúlyozni: a zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alap 130,4 millió dollárnyi kezelt tőkét vesztett el egyetlen nap alatt, a szektor összesített egyenlege így 120,6 millió dolláros mínuszt mutatott a nap végén.

A bitcoin-ETF-ek versenyét a kezelt tőkét tekintve továbbra is a sokéves előnyről induló Grayscale alap vezeti 19,6 milliárd dollárral, de egyre közelebb jár már hozzá a BlackRock IBIT-je is a maga 17,55 milliárdjával.

A váratlan megtorpanást az elemzők többnyire a bitcoin hét végi blokkjutalom-felezését követő piaci bizonytalansággal, illetve a közel-keleti konfliktus kockázatvállalás-minimalizáló hatásával magyarázzák, nem elhanyagolható ugyanakkor az sem, hogy tegnap az amerikai rendőrség letartóztatta az egyik ismert kriptotárca, a Samourai Wallet két vezetőjét pénzmosás gyanújával, a cég weboldalát pedig lefoglalták.

Közvetlenül ennek a hírnek a felröppenését követően a bitcoin árfolyama 3,6 százalékkal süllyedt.

Nagyot menetelt az év elején, egy hónapja viszont az iránykeresés jellemzi a bitcoin árfolyamát

Szintén negatív irányba tolta a kriptopiaci hangulatot, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC ismét elodázta az ether spot ETF-jeiről szóló beadványok elbírálását, további két hónappal kitolva elbírálási határidejét. A kriptopiac hívei az ether alapjaitól a bitcoin ETF-ek indulását követő ralihoz hasonló pozitív következményekre számítanak a kisebb árfolyamát tekintve is.