Múlt hét pénteken sikeresen lebonyolódott a negyedik, négyévente esedékes bitcoin-blokkjutalom felezése, az egységnyi munkáért járó tokenkifizetéseket az eddigi 6,25 bitcoinról 3,125-re csökkentette a visszafogva ezzel a rendszer inflációját és elodázva a végső, 21 milliomodik kibányászását.

Bitcoin
Pozitív irányba mozgatta el a kriptopiacot a blokkjutalom-felezés / Fotó: NurPhoto via AFP

 

Megmozgatta a kriptopiacot a bitcoin blokkjutalom-felezése

A blokkjutalom-felezést a múltban rendre jelentős volatilitás követte a bitcoin árfolyamán, ez a hullámzás pedig ugyan most is megjelent a kurzuson, a vártnál sokkal kisebb mértékben volt csak jelen, sőt: az árfolyam egy kezdeti, kisebb korrekciót követően egyértelműen dinamikusan emelkedni kezdett. 

A token jegyzése a felezés környékén 63 500 és 64 500 dollár között mozgott, innen viszont jelentősen el tudott rugaszkodni, az árfolyam azóta közel 5 százalékkal került feljebb, jelenleg 66 434 dollárt kell fizetni egy tokenért.

Ismét felfelé mutat a bitcoin árfolyama

A piacok ugyanakkor az egyértelmű árfolyam-erősödés ellenére sem tűnnek teljesen nyugodtnak: a bitcoin hangulatindexe, melyen a százas érték a féktelen mohóságot, a nulla pedig a teljes pánikot jelenti, a felezést megelőző napon az 57-es értéken tartózkodott, olyan mélyen, ahol korábban hónapok óta nem járt, és ugyan azóta tudott korrigálni a mutató a jelenlegi 71-es értékére, az elmúlt hónapok számait látva ezt sem tekinthetjük kifejezetten erős vételi többletet mutató jelzésnek.

Ez a bizonytalanság ugyanakkor a bitcoin árfolyamán nem látszik egyértelműen, könnyen lehet, hogy az ETF-ek stabilizációs hatásának és a token egyre inkább való intézményesülésének köszönhetően, ez pedig a második legnagyobb kriptodeviza, az ether kurzusát is meg tudta nyugtatni. A kisebb token a felezést megelőző napokban relatív változást véve szorosan követte a bitcoint, ez a szoros kapocs pedig az esemény után is megmaradt.

Továbbra is együtt mozog a bitcoin és az ether

Az igazán nagy pozitív hatást ugyanakkor a kisebb tokenek körében hozta el a blokkjutalom-felezés: a Binance coin (BNB) közel 10 százalékkal, a solana 12 százalékkal, a ripple 10,5 százalékkal, az Elon Musk által kedvelt mémtoken, a Shiba Inu pedig 21,5 százalékkal erősödött az elmúlt egy hétben.

A kisebb kriptodevizák iránti fokozott érdeklődés a teljes alternatív devizapiac kapitalizációjában is meglátszik: a kriptopiac piaci értéke a felezést megelőző 2,23 ezermilliárd dollárról 2,43 ezermilliárdra nőtt, 

azaz a teljes magyar GDP-vel ugrott meg a szektor értéke az elmúlt pár napban.

Ami a bitcoin-ETF-ek továbbra is szakadatlan tőkebevonási képességét látva olyannyira nem is lehet meglepő. A BlackRock IBIT alapja tegnap már egymást követő 69. napja tudta növelni tőkeállományát, így egy napra került attól, hogy belépjen a leghosszabb megszakítás nélküli tőkebeáramlást elérő ETF-ek közé.

A bitcoin-ETF-ek versenyét 24 milliárd dolláros kezelt tőkéjével továbbra is a Greyscale alapja vezeti, egyre szorosabban követi viszont őket a BlackRock IBIT-je is a maga 17 milliárd feletti állományával. A harmadik helyen a Fidelity FBTC-je áll 9,9 milliárdos tőkével.