Az elemzők által vártnál is nagyobb mértékben nőtt a Microsoft negyedéves bevétele és nyeresége a március végével záródó harmadik pénzügyi negyedévében – derült ki a cég nemrég közzétett gyorsjelentéséből. 

Vancouver,,Canada,-,November,21,,2016:,Microsoft,Sign,On,The
A befektetőket és az elemzőket is meglepte a Microsoft vártnál jobb gyorsjelentése / Fotó: Shutterstock

 

Meglepte a piacokat a Microsoft

A cég a New York-i csütörtöki kereskedésének zárása után bejelentette, adózott eredménye éves összevetésben 20 százalékkal, 21,94 milliárd dollárra, részvényenként 2,94 dollárra nőtt, szemben az egy évvel korábbi 18,3 milliárd dollárról, részvényenként 2,45 dollárról.

A március végével záródott három hónapban  

a cég bevétele 17 százalékkal, 61,86 milliárd dollárra nőtt

az egy évvel korábbi 52,86 milliárd dollárról. A konszenzusban 2,82 dollár részvényarányos nyereség és szerényebb, 60,9 milliárd dolláros bevétel szerepelt. A devizaárfolyam-változások nélküli növekedés 10 százalék volt.

A vártnál jobb eredmények közzétételét követően a cég részvényei 4,3 százalékkal erősödtek a piaczárás utáni kereskedésben.

Nagyot erősödött a Microsoft részvényárfolyama az elmúlt egy évben

A Microsoft – Azure felhőalapú számítási platformot magában foglaló – Intelligent Cloud divíziójának bevétele 21 százalékkal, 26,7 milliárd dollárra nőtt, míg az elsősorban az Office alkalmazáscsomagot fejlesztő Productivity and Business Processes ágazat bevétele 12 százalékkal, 19,6 milliárd dollárra emelkedett. Az ebbe a divízióba tartozó  

LinkedIn közösségi hálózat bevétele 10 százalékkal nőtt.

A More Personal Computing divízió, mely a Windows operációs rendszert, az Xbox játékkonzolokat és a Surface eszközöket tartalmazza, bevétele 17 százalékkal, 15,6 milliárd dollárra ugrott. 

A Microsoft a negyedévben 8,4 milliárd dollárt juttatott vissza a részvényeseknek osztalékfizetés és részvény-visszavásárlás révén. 

A júniussal végződő teljes pénzügyi évre a Microsoft 15,2 százalékkal, 244,2 milliárd dollárra növekvő bevételre számít, egy részvényre jutó eredményét pedig 17 százalékkal, 11,64 dollárra várja emelkedni ugyanezen időszakot tekintve.