Az amerikai technológiai óriáscég, a Microsoft hétfőn új lapot nyit, hat hónappal azután, hogy szétválasztotta a két terméket Európában, hogy elkerülje a lehetséges uniós trösztellenes bírság kiszabását, a csevegő- és videóalkalmazásait, a Teams az Office termékeket világszerte is elkülönítve fogja értékesíteni – közölte a Reuters.

Chiang,Mai,,Thailand,-,Apr,11,,2020,:,A,Working
Fotó: Wichayada Suwanachun

Az Európai Bizottság a Salesforce tulajdonában lévő 2020-as panasza óta vizsgálja az Office és a Teams Microsoft általi összekapcsolását, az eljárásban új lapot nyitott a munkaterületi üzenetküldő alkalmazás, a Slack.

A Microsoft egyik legkeresettebb terméke az Office, amely különböző programokat kínál szövegszerkesztésre, számolásra, diavetítésre vagy adatbázis-kezelésre. A csomag használatával eddig a vállalati vevők eszközeire automatikusan települt a Teams videókonferencia- és üzenetküldő alkalmazás is. A rivális Slack azonban 2020-ban nehezményezte a Microsoft gyakorlatát, amelyet versenytorzítónak ítélt, és az európai szabályozó hatóságokhoz fordult.

Az Office 365-höz 2017-ben ingyenesen hozzáadott Teams később felváltotta a Skype vállalati verziót, és a járvány idején népszerűvé vált, részben a videókonferenciák miatt. A riválisok szerint azonban a termékek együttes csomagolása tisztességtelen előnyhöz juttatja a Microsoftot. A cég tavaly augusztus 31-én kezdte meg a két termék külön-külön történő értékesítését az EU-ban és Svájcban.

Az egyértelműség érdekében ügyfeleink számára kibővítjük a tavalyi lépéseinket, amelyek célja az M365 és O365 Teams szétválasztása az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban az ügyfelek számára világszerte

– mondta a Microsoft szóvivője.

A Microsoft egy blogbejegyzésében közölte, hogy bevezeti a kereskedelmi Microsoft 365 és Office 365 csomag új kínálatát, amelyek nem tartalmazzák az EGT-n (Európai Gazdasági Térségen) és Svájcon kívüli régiókban működő Teams alkalmazást, valamint egy új önálló Teams-ajánlatot is bevezet ezeken a területeken a vállalati ügyfelek számára.

Április 1-jétől az ügyfelek folytathatják jelenlegi licencszerződésüket, megújíthatják, frissíthetik vagy válthatnak az új ajánlatokra.
Az új kereskedelmi ügyfelek számára a Teams nélküli Office ára 7,75 és 54,75 dollár között mozog a terméktől függően, míg a Teams Standalone ára 5,25 dollár. A számok országonként és pénznemenként változhatnak. A cég nem hozta nyilvánosságra a jelenlegi csomagolt termékek árait.

A Microsoft szétválasztása nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy elkerülje az EU trösztellenes díjait, amelyeket valószínűleg a következő hónapokban küldenek majd a vállalatnak, mivel a riválisok kritizálják a díjak mértékét és azt, hogy üzenetküldő szolgáltatásaik képesek működni az Office webalkalmazásokkal saját szolgáltatásaikban – mondták a források.