Egészen különleges módszerrel próbálja Donald Trump legújabb tőzsdei cége, a Truth Social nevű közösségi oldala mögött álló Trump Media & Technology Group felsrófolni a cég hatalmas szakadáson áteső részvényárfolyamát: a lakossági kisbefektetőknek könyörög, hogy azok ne engedjék meg brókereiknek a részvényeik kölcsönadását a shortosok számára.

Former President Donald Trump attends wake for slain NYPD officer
Büntető- és polgári pere mellett a részvényeivel is sok gondja van Trumpnak / Fotó: AFP

A Trump Media egy, a sajtóhoz is eljutott, a befektetőknek címzett levele lépésről lépésre elmagyarázza a részvényeseknek, hogy milyen módon tudják megtiltani papírjaik shortolási célra való kölcsönadását a brókereik számára. Az egyik, talán legegyszerűbb mód, fogalmaz a levél, készpénzes számlára (cash account) váltani a sokak által használt fedezeti számláról (margin account), mert az azokon tárolt részvényeket a jogszabályok miatt a brókerek nem tudják kölcsönbe adni a pesszimista befektetők számára.

Egy másik módszer, teszi hozzá a cég letétkezelője, az Odyssey Transfer & Trust, náluk, egy közvetlen letéti számlán tárolni a papírokat, hiszen így is biztonságban tudhatják részvényeiket a shortosok felől. Az Odyssey annyira komolyan vette a feladatát ebben a próbálkozásban, hogy 

egy mintalevelet is mellékelt a befektetőknek, amin keresztül meg tudják tiltani brókereiknek a papírok továbbadását. 

Trumpék aggodalma valamilyen szinten érthető, lévén a papírok debütálásuk óta több mint 50 százalékkal gyengültek, a célért megtett lépések azonban már-már bohózatba illenek a republikánus politikus és csapata részéről.

A Trump Media & Technology Group árfolyama 1 hó
Trump legújabb tőzsdei cégének részvényei nincsenek túl jó formában

Főleg, hogy a lakossági kisbefektetők győzködése már nem az első módszer, amivel a volt elnök csapata megpróbálkozott a shortosok ellen fellépni: Trump csapata a múlt héten azt követelte a piacfelügyelettől, hogy vizsgálják meg, egyes brókerek vagy befektetők nem élnek-e az egyébként illegális naked, azaz „meztelen” short módszerével, amiben a befektetők anélkül adnak el részvényeket, hogy azokkal valóban rendelkeznének – szemben a hagyományos és legális shorttal, amikor a befektetők egy kölcsönvett részvényt adnak el, majd vásárolnak vissza ideális esetben alacsonyabb áron, majd teszik zsebre a különbözetet.

Azzal, hogy a legújabb Trump-cég miért tekinthető az elmúlt évek egyik legnagyobb tőzsdei lufijának, a Világgazdaság a cég tőzsdére lépését követően kimerítően foglalkozott.

Orbitális lufit fújnak a tőzsdén Trump rajongói, félelmetes shortállomány alakult ki már egyetlen nap alatt

A volt republikánus elnök közösségimédia-oldala nemrég debütált a tőzsdén, hatalmas ralival indult a kereskedés, mégis a shortosok vitték el a prímet. Trump anyagi gondjai távolról sem tekinthetők megoldottnak.