A moszkvai bíróság az orosz Transkapitalbank (TKB) kérelmének helyt adva 12,3 millió euró értékben elrendelte a német Commerzbank és az amerikai JPMorgan oroszországi vagyonának részleges lefoglalását – írja a Handelsblatt. A döntés riasztólag hathat a szintén Oroszországban ragadt nyugati bankokra és más vállalatokra.

Frankfurt's Financial District As German Business Confidence Falls Due To Sanctions Against RussiaThe logo for Commerzbank AG sits on display outside a bank branch in Frankfurt, Germany, on Monday, March 24, 2014. German business confidence fell for the first time in five months as companies assess the risks to trade from escalating European Union sanctions against Russia. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images nyugati bankok
Szorul a hurok a nyugati bankok körül Oroszországban / Fotó: Getty Images

 

A Commerzbankon csattant az ostor

A bíróság az amerikai szankciós hatóság, azaz az OFAC tevékenységével indokolta az ítéletet, amely a TKB-t szankciós listára (SDN) helyezte. Az erre a lajstromra felkerült cégek és kormányzati szervek vagyonát befagyasztják. Emellett az amerikaiaknak tilos velük üzletet kötniük, amit sok más ország bankjai és vállalatai is követnek. 

Már a kínai, török és egyesült arab emírségekbeli bankok is egyre gyakrabban kérnek írásos igazolást, hogy az Oroszországba utalni kívánó személyek nem szerepelnek az SDN-listán.

A bírósági dokumentumok szerint a Commerzbankra vonatkozó döntés már április 26-án megszületett, ám a fellebbezési határidő még nem járt le.

A német bank egyébként az ukrajnai invázió kezdete óta jelentősen visszafogta oroszországi üzletágát. Kitettsége a 2022. februári 1,87 milliárd euróról 2023 végére 344 millió euróra csökkent.

Ennek nagy részét a vállalatoknak nyújtott hitelek és az exportfinanszírozás teszi ki. Emellett a Commerzbank Eurasija nevű leányvállalatának mintegy 400 millió eurónyi rubelbetétje van az orosz központi banknál.

A most lefoglalt eszközök tehát csak töredékét teszik ki a Commerzbank teljes oroszországi vagyonának, és nem sokat nyomnak a latban a teljes nemzetközi csoport idei évre várható mintegy 2,4 milliárd eurós nyeresége mellett.

Ez még csak a figyelmeztető lövés volt

A döntés azonban a német lap szerint egy figyelmeztető lövés, amelyet azért adtak le, mert a nyugati országokban befagyasztott mintegy 300 milliárd dolláros orosz vagyont át akarják adni Ukrajnának. Április végén Joe Biden amerikai elnök legalábbis erre hatalmazta fel az amerikai hatóságokat, ami például az EU-t és Svájcot is hasonló lépésekre indíthatja.

Tavaly a Commerzbank 126 alkalmazottal 74 millió eurós bevételt és 51 millió eurós adózás előtti nyereséget ért el Oroszországban, és 8 millió eurónyi adót fizetett.

Figyelemre méltó, hogy ezúttal nem egy Putyin által kiadott rendelet eredménye a foglalás, hanem a moszkvai bíróság ítéletén alapul, amely csak részben adott helyt a Transkapitalbank kérelmének, mivel az egyik kereseti követelést alaptalannak nyilvánította. Jelesül nem ítélte meg a bank ingó vagyona elkobzására irányuló kérelmet.