BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lehetett mellényúlni a tőzsdén, de kifulladhat a rali, ha elfogynak a vesztesek

Ritka hat hónapot tudhatnak maguk mögött az amerikai befektetők, hiszen úgy jártak, mint a mesebeli Midász király, amihez nyúltak, az arannyá változott. Most a hogyan továbbon aggodalmaskodnak az elemzők.

Az elmúlt hat hónapban szinte nem tudtak mellényúlni a befektetők a tengerentúli piacon. Emelkedtek a részvények, a nemesfémek, az ipari fémek, s jó befektetés volt a bóvli kötvény meg a kockázatmentes állampapír is. Mindez kellemes környezetben, bővülő vállalati profitok, alacsony munkanélküliség és fékeződő infláció mellett.  

Wall,Street,Sign,With,The,New,York,Stock,Exchange,And
Ritka jó hónapokat tudhat maga mögött a Wall Street / Fotó: Shutterstock

A növekedési részvények drágák, de a piac többi része nem

– mondja Ben Inker, a bostoni székhelyű GMO befektetési cég eszközallokációs vezetője. Hozzátéve: az általános befektetési környezet ritkán volt ilyen vonzó az elmúlt 24 évben.

A Dow Jones ipari átlagindex átlépte a 40 ezres álomhatárt. Érdekes, hogy az emelkedés két lépcsőre tagolódott. Tavaly a piacok arra a várakozásra reagáltak, hogy a csökkenő inflációs ráta megnyitja az utat a Federal Reserve kamatcsökkentése előtt. Míg 

a közelmúltban a robusztus bevételek és a mesterséges intelligencia fejlődése fűtötte a piacot. 

A hatalmas adathalmazok gyors elemzése számos innovációt és fejlesztést eredményezhet, a tervezés koordinálásától és a gyártás hatékonyságának növelésétől kezdve a fiatalok oktatásáig és az új gyógyszerek kifejlesztéséig.

Nem lehetett mellényúlni

A technológia gyökeresen átalakította a gazdaságot, az amerikai vállalatok most többet fektetnek be az Egyesült Államokban, mint korábban

– mondja Gary Cohn, az IBM alelnöke.

Néha kissé ironikusak az elemzői aggodalmak. Bár az optimizmus mindig jót tesz a piacnak, de az elemzőket zavarja a totális bikapiaci beállítottság. Mert most a legtöbb befektető optimista, ezért 

kevés medve maradt a piacon, hogy bedobja törülközőt, és elkezdjen vásárolni.

Ugye, ahogy a régi parkett megfigyelés tartja, a legjobb vevő a pozíciót záró shortos. Magyarán egyre nagyobb a veszélye a rali kifulladásának. Pláne, hogy a befektetők sokszor rosszul időzítenek, s még közvetlenül az összeomlások előtt is hajlamosak a lelkesedésre.

Könnyen délibábnak bizonyulhatnak a gazdaság fényes kilátásai, s már az idei év második felében feltárulhatnak a bajok

– figyelmeztet Joseph LaVorgna, az SMBC Nikko Securities vezető elemzője. Mondván, a rekord lakásárak és a magas jelzálogkamatok sok amerikai számára megnehezítik a lakásvásárlást. Bár a baby boomerek és a gazdag amerikaiak továbbra is jó pénzügyi helyzetben vannak, de a Federal Reserve aggódik az alacsony és mérsékelt jövedelmű háztartások miatt. Ezek a fogyasztók már kimerítették megtakarításaikat, és egyre nagyobb nyomás alá kerülhetnek a mostani tartósan magas kamatkörnyezetben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.